PUBLICITAT

Laura Altimira Fisioterapeuta i propietària de Canis Group

«No busquem un ‘gos circ’, sinó el vincle emocional»

Per Lara Ribas

Laura Altimira.
Laura Altimira.

La Laura Altimira és fisioterapeuta però fa quatre anys que es dedica a les intervencions assistides amb gossos i dos que va posar en marxa el seu propi negoci: Canis Grup, que compta amb un equip multidisciplinar de tres persones per participar en tot tipus de processos terapèutics i educatius. 

–Què és una intervenció assistida amb animals? 
–Procediments complementaris a les actuacions convencionals on participa un animal de teràpia com a part integral del procés. S’utilitza el vincle emocional que es crea entre l’animal i l’usuari per tal d’aconseguir els objectius plantejats prèviament d’una manera molt més ràpida, amena i divertida.

–Què proporciona l’animal? 
–Motiva, reforça l’activitat i serveix com a facilitador perquè el professional pugui arribar al pacient o alumne. La seva presència destensa molt l’ambient, però cal un tècnic per guiar-lo.

–I vostè té aquesta funció malgrat ser fisioterapeuta?  
–Sí, jo dirigeixo l’animal, però la carrera m’ha aportat conèixer l’entorn hospitalari i el pacient, a més de saber com aprofitar l’animal dins de la teràpia.

–Què ha de fer? 
-Simplement estar darrere del gos i anar-li donant indicacions.

–Per què gossos?
-Podria ser qualsevol altre animal, però el gos és el que té més adaptabilitat per introduir-se en els entorns humans.

–Van a buscar-los a la gossera? 
-Jo estic molt a favor de l’adopció, però en aquest cas seria un risc. La filosofia de Canis Grup consisteix a comprar els gossos de molt cadells perquè així ens assegurem controlar tot el que han viscut. I després han de ser part de la nostra família per tal de poder-hi establir un vincle de confiança.

–I com els preparen? 
–Fem tot un procés de socialització i habituació a la feina que es trobaran en el seu dia a dia perquè ho vegin com una cosa normal. I un ensinistrament específic, però no busquem un ‘gos circ’, sinó la seva presència i connexió amb la persona. 

–Quin tipus de clientela acudeix a Canis Grup? 
–Venen des de particulars fins a centres de tot tipus. De tercera edat, com el Cedre o Sant Vicenç d’Enclar, la Fundació Privada Tutelar i l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell, el CAI o el SRCA. 

–El mètode és efectiu? 
–Sempre funciona. Aconseguiràs més o menys, però aportes un canvi significatiu a la vida de la persona. Els usuaris estan molt agraïts, el retorn és positiu per als centres.

–Quines perspectives de futur té Canis Grup? 
-No tenim molta ambició, simplement anar introduint aquest recurs en tots els col·lectius on sigui necessari. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT