PUBLICITAT

Alfred López Escriptor i divulgador

«Instagram em va tancar el compte per parlar de les funcions del clítoris»

Alfred López amb el seu nou llibre, 'Ya está el listo que todo lo sabe de sexo'. Foto: Silvia Ferran
Alfred López amb el seu nou llibre, 'Ya está el listo que todo lo sabe de sexo'. Foto: Silvia Ferran

Alfred López (Barcelona, 1965) és un curiós de mena. Tot va començar amb un bloc anomenat Ya está el listo que todo lo sabe. L’èxit va ser tal que ja ha escrit tres llibres sobre anècdotes i curiositats, sempre de manera didàctica i col·loquial. Aquests dies està a Andorra presentant la seva última publicació, Ya está el listo que todo lo sabe de sexo, una recopilació de 240 temes relacionats amb el món del sexe. 

–Per què 240 curiositats?
–Vam decidir parar en les 240 perquè ja portàvem quasi 300 pàgines de llibre i no volíem fer-lo més llarg. Però vaig recopilar unes 400 i, avui dia, segueixo trobant-ne. A més de llegir-les, tots els lectors poden consultar les fonts i els recursos utilitzats perquè verifiquin la informació i pugui saber més. És un llibre d’educació sexual, no de sexe implícit.

–Què trobarà el lector?
–Curiositats, històries, anècdotes, ciència quotidiana i dades sorprenents. Alguna parafília que val la pena explicar. Tot és veraç, amb la intenció que el lector aprengui. No s’escandalitzarà.

–S’anima a explicar alguna anècdota?
–Orson Wells, un dels cineastes més importants de la història, va dirigir una escena d’una pel·lícula pornogràfica el 1975. Va ser un favor al seu director de fotografia perquè Wells no li havia pagat uns treballs anteriors. Concretament va dirigir una escena lèsbica.

–És ben curiosa...
–I veraç, que és el més important. En molts temes he posat totes les versions que he trobat perquè el lector prengui la decisió de quina és la més encertada. No cal conformar-se amb la més bonica o la que més ven: s’ha de fer divulgació nua i crua.

–Quin és l’estat de la cultura sexual a Espanya i a Andorra?
–Estem molt endarrerits. Crec que hi ha molta hipocresia, tant en la societat com en els mitjans de comunicació. Ara mateix, a Espanya no hi ha cap programa de divulgació sexual. A Andorra, mai n’hi ha hagut un.

–El sexe segueix sent tabú, doncs? 
–Sí, en part pel desconeixement que l’envolta. Es parla de sexe a les xarxes socials, però sense cap fonament. El problema d’això és que la societat es creu qualsevol bajanada en comptes de saber realment sobre l’assumpte. El sexe té moltes llegendes urbanes. Internet està plena d’informació errònia i difusa. Això, juntament amb què és un tema que «fa cosa» parlar, fa que sigui tabú. 

–A més les xarxes socials censuren les publicacions que parlen o tracten de sexe.
–Sí, de fet Instagram em va tancar el compte perquè parlava de sexe, i això que ho feia d’una manera educativa i divulgativa, en cap cas mostrava sexe explícit. Parlava de les funcions del clítoris. Vaig contactar amb ells i em van dir que, avisats per denúncies d’altres usuaris, havia infringit les normes. No ho van comprovar: em va tancar el compte. 

–Es va aturar per aquest motiu?
–És clar que no. Vull que la gent aprengui.

PUBLICITAT
PUBLICITAT