PUBLICITAT

Josep Maria Riba Propietari de l'Hotel Restaurant Coma

«La Mostra Gastronòmica és un dia que et motiva a crear»

Per Lara Ribas

El propietari de l'Hotel Restaurant Coma, Josep Maria Riba (a la dreta), a l'estand de la Mostra Gastronòmica d'Andorra.
El propietari de l'Hotel Restaurant Coma, Josep Maria Riba (a la dreta), a l'estand de la Mostra Gastronòmica d'Andorra.

El Josep Maria Riba és propietari de l’Hotel Restaurant Coma, a Ordino, i un dels impulsors de la Mostra Gastronòmica d’Andorra, en què ha participat ininterrompudament durant les 28 edicions que ja porta. En la darrera, que va celebrar-se el passat cap de setmana, l’establiment va emportar-se el premi del plat més original amb la seva comtessa de foie, coco i xocolata negra. 
 
–Amb quin objectiu va crear-se la Mostra Gastronòmica d’Andorra?
–Inicialment va crear-se per treure la cuina al carrer perquè la gent veiés el que fèiem als restaurants. Ara, fa 28 anys d’això i han canviat molt les coses. 

–I ha estat sempre oberta a tota la restauració del Principat? 
–Sí, per molt que es faci a Ordino, poden venir-hi restaurants de tot el Principat. Des del principi també hem intentat invitar algú de l’exterior i en els darrers anys hem començat a tocar cuines temàtiques, com la turca, la mexicana o la japonesa. 

–Pel que fa a l’evolució, hi ha hagut un creixement significatiu en nombre d’assistents?
–Tot i que molta gent valora la Mostra per la quantitat de gent que ve a menjar, l’objectiu no és aglutinar mil o dues mil persones, sinó que els restauradors dediquin aquest dia a la gastronomia del país i que els mitjans parlin de la cuina que es fa i se’n facin ressò, ja que això és beneficiós tant per al restaurant com per a Andorra. De fet, en els darrers anys, l’assistència s’ha limitat per sota de les 400 persones.

–Però creu que encara pot créixer? 
–Com que es tracta de la Mostra Gastronòmica d’Andorra, crec que no hauria de dependre únicament del Comú d’Ordino, per molt que es faci en aquesta parròquia, sinó que el Govern hauria d’ajudar-hi, amb una aportació econòmica, perquè és un esdeveniment que concerneix tot el país. I amb més recursos econòmics, es podria parlar del que fem a fora de les nostres fronteres, així com organitzar actes complementaris durant la setmana anterior, com una jornada de vins i formatges, de tapes, de maquinària d’hostaleria, cursos de formació per a professionals... 

–En l’edició d’enguany, el públic va atorgar-li el premi del plat més original. Com ho va rebre? 
–Agraeixo al públic que ens hagi votat; fa 28 anys que hi anem i intentem fer-ho el millor possible. Al final, portem allà el que sabem fer.

–Solen preparar-ho amb molta consciència?
–Portem tant plats que fem al restaurant, autèntics, com d’altres que són nous, ja que és un dia que et motiva a crear, com la comtessa que vam presentar en aquesta darrera edició. Però segurament ara la incorporarem als menús de bateigs, aniversaris o tardor. 

–Quin feedback obtenen de la Mostra?
–L’esdeveniment ens ajuda a donar-nos a conèixer, i nosaltres també l’aprofitem per mostrar tots els menús que preparem per a les dates especials. I ens serveix per relacionar-nos amb els companys del sector, veure què fan i saber cap on avancem els restauradors del Principat.

PUBLICITAT
PUBLICITAT