PUBLICITAT

Albert Figueiredo Impulsor de ‘Rastre Zero’

«Volem que una recollida de brossa sigui una experiència enriquidora»

Per Lara Ribas

Els impulsors de 'Rastre Zero', Albert Figueiredo i Noemí Fajardo, en la recollida de brossa que van organitzar a Canillo.
Els impulsors de 'Rastre Zero', Albert Figueiredo i Noemí Fajardo, en la recollida de brossa que van organitzar a Canillo.

L’Albert Figueiredo és juntament amb la seva xicota, Noemí Fajardo, impulsor del projecte Rastre Zero, que té l’objectiu de visibilitzar el problema de l’acumulació de residus a la muntanya i de conscienciar sobre la seva recollida per preservar l’entorn natural net. Aquesta setmana ha rebut el primer premi del Concurs d’Iniciatives Ambientals. 
 
–S’esperaven el guardó?
–La veritat és que ens ha agafat bastant desprevinguts i ha sigut tota una sorpresa. 

–Han decidit què faran amb els diners?
–No hi hem pensat encara, però ens permetrà tenir una mica d’autonomia, ja que de moment depenem de les col·laboracions. 

–Com va sorgir Rastre Zero?
–Vam engegar el projecte entre la meva xicota i jo cap a l’abril, ara fa uns sis o set mesos. L’objectiu era conscienciar la gent sobre la necessitat de no deixar residus a la muntanya i, per tant, de canviar la conducta. 

–Abans ja tenien aquesta sensibilitat?
–Sí, de fet, ens ve des de petits. Els nostres avis ja ens havien ensenyat a no deixar residus a la muntanya i així ho hem fet sempre. Amb el pas dels anys, però, ens hem anat trobant cada vegada amb més brossa quan sortíem a fer una passejada per la muntanya. I aquí vam decidir que havíem de fer alguna cosa. 

–I què van decidir? 
–Primer de tot, donar-li visibilitat perquè la gent s’adonés que passa això. I vam començar a promoure que la gent compartís fotografies de la brossa que es trobava a la muntanya a través del nostre perfil d’Instagram (@rastrezero). I després vam organitzar la primera recollida de brossa popular.

–Quantes n’han organitzat fins ara?
–De moment, una, a Canillo, que va anar molt bé i va aglutinar una trentena de persones. Després vam organitzar-ne una altra a la vall de Sorteny, que va arribar a tenir uns 40 inscrits però vam haver de cancel·lar-la per les condicions meteorològiques, ja que va nevar. A més, en aquella ocasió comptàvem amb la participació de CityXerpa, que ens proporcionava un punt d’avituallament i ens ajudava amb la difusió de la iniciativa. 

–I pensen proposar-ne d’altres? 
–Sí, la idea és continuar, però suposo que fins a la primavera no podrem, ja que ara venen els mesos de fred i quan organitzem una recollida de brossa popular volem que sigui una experiència enriquidora.

–I mentrestant? 
–Aprofitarem per potenciar el projecte per tornar amb més força al març. I, evidentment, seguirem penjant fotografies a les xarxes socials. Per exemple, nosaltres ara fem esquí de muntanya i a les pistes també et trobes brossa.

–Quina és la rebuda de la gent?
–Doncs cada vegada hi ha més gent que ens envia fotografies dels residus que es troba perquè les compartim. Al final, es tracta de demostrar que la preocupació i les accions en aquest sentit van en augment.

PUBLICITAT
PUBLICITAT