PUBLICITAT

Jonathan Brard Agent del cos de banders

«Allà on no arribarà mai l’home arribarà l’animal»

Per Adrià Esteban

Jonathan Brard
Jonathan Brard

Jonathan Brard (Andorra la Vella, 1982) treballa des de fa 11 anys al cos de Banders i, com a agent de la Brigada cinòfila i el grup caní, està especialitzat en l’ús dels gossos per a la prevenció i el control.

–El contacte amb la natura li ve de lluny? 
–A mi em ve des de ben petit. Quan a mi em preguntaven què volia ser de gran ja tenia clar que jo volia ser guarda forestal. Estar a prop de la muntanya i fer observacions de fauna és el que porto fent tota la vida. Vull dir, ho porto dins, m’ho estimo i m’ho sento vocacional. Ara els meus coneixements teòrics van incrementant amb el pas del temps perquè soc una persona que tinc moltes inquietuds i que vol pujar professionalment aprenent i millorant cada dia. 

–En què consisteix la Brigada cinòfila?
–És un grup creat per al control dels gossos considerats com a potencialment perillosos, així com també el control i captura de fauna exòtica. És a dir, el que fem és una prevenció i control que aquest tipus de gossos compleixen uns requisits en la via pública.

–Quins són alguns d’aquests requisits?
–Bàsicament s’ha de tenir una assegurança de responsabilitat civil específica, ja que no té res a veure amb qualsevol altre raça de gos. A més, a banda de tenir la documentació del gos al dia amb la seva respectiva identificació, des del moment que surts de casa sempre ha de portar l’animal el morrió posat i, òbviament també, ha d’anar lligat.

–En el cos de Banders ha estat un dels pioners en la introducció dels gossos...
–El cos de Banders ha anat tenint històricament gossos, però no s’ha anat professionalitzant fins al 2012, quan un company meu i jo vam adquirir dos Border Collie, una femella i un mascle. I amb la voluntat de donar un servei des de la motivació ho vam tirar endavant per donar un salt qualitatiu al cos. És a dir, mirar de formar-nos tant nosaltres com l’animal perquè sortíem de l’ou en aquest sentit.

–Quin és el valor afegit que suposa la presència d’aquest tipus de gossos pel cos de Banders?
–És molt senzill d’explicar: les nostres principals competències són la caça, la pesca i la protecció del medi natural en general. I en molts aspectes del control i de la prevenció, on no arribarà mai l’home arribarà l’animal, sobretot en tema d’olfacte. Per exemple, la troballa de fauna amagada, ferida o morta és una de les seves especialitats. Però els gossos també els hem utilitzat per a demostracions a l’estranger o sensibilització a les escoles.

–Al final és comptar amb un aliat...
–Correcte, en traiem el màxim de suc possible. Jo de treballar sol a anar amb binomi amb el meu gos jo ja estic guanyant i donant un servei de més qualitat. I de cara a l’exterior és una manera de professionalitzar més el cos. S’ha demostrat que aquests animals funcionen bé i perquè al final ens agrada molt el que fem. I això és la mare dels ous. Quan a tu t’agrada el que fas i sents passió per això vols seguir abastant projectes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT