PUBLICITAT

Cèlia Realp Jugadora d'Scrabble

«Quan aconsegueixo gastar totes les lletres és un plaer»

Per Carmen Salas

Cèlia Realp és restauradora de l’Arxiu Nacional i una enamorada de les paraules, per això a ningú li pot estranyar la seva participació en el campionat d’Scrabble que organitza demà la biblioteca comunal d’Encamp i que reunirà al voltant de 20 jugadors (encara hi ha places lliures). L’Scrabble és un joc de taula més estratègic del que es pugui pensar, originari dels Estats Units i que actualment es pot jugar en 29 idiomes, entre ells el català.

Quan va començar la seva passió per aquest joc?

Des de petita, era un joc que teníem a casa i al qual jugava amb els meus pares i els meus cosins. Sempre m’han agradat molt els idiomes i el món de les paraules, i això de tenir les lletres barrejades i haver de formar una paraula quan més llarga millor és el que em motiva més. A l’Scrabble, quan aconsegueixo gastar totes les lletres i quedar-me sense fitxes és un plaer.

Sempre ha jugat en català?

No, la primera versió de casa era en castellà però ara tinc també la versió catalana. Durant una època vaig tenir l’aplicació al mòbil i vaig jugar en anglès, italià o francès, però m’agrada molt més fer-ho en persona amb el taulell, les fitxes i el contrincant al davant.

Amb qui s’entrena?

Amb una amiga, amb la que m’he apuntat al campionat. De petita era un joc més de família, però de gran l’he compartit més amb amics i individualment. Precisament avui hem quedat per practicar pel campionat, amb la versió en català.

Què en pensa la seva família del campionat?

Que és una mica freaky (riu), però jo no ho crec. Un campionat és una oportunitat per conèixer altres persones que els agrada el mateix. Per mi es més una competició amb mi mateixa, un repte en el qual em poso a prova perquè jugar amb gent que no coneixes t’obliga a sortir de la zona de confort.

I en què consistirà?

Crec que serem uns 20 jugadors, de Catalunya i d’Andorra, que jugarem tots contra tots, en partides d’una hora com a màxim. Guanya qui aconsegueii sumar més punts. Cada lletra té uns, i la posició al taulell també té una puntuació determinada. És un joc d’estratègia perquè has d’evitar que l’altre jugador et prengui l’espai que et pot donar més punts.

I quins són els premis?

Hi haurà quatre premis: al primer i segon classificats, un tercer a la major puntuació per al que aconsegueixi posar totes les lletres en una mateixa jugada, que es diu ‘fer un scrabble’, i un quart a la jugada que posi la paraula andorrana o pirinenca amb més puntuació; a més, hi haurà una distinció pel millor debutant andorrà.

Creu que el joc ajuda a millorar el coneixement d’un idioma?

Crec que, d’una banda, ajuda a enriquir el vocabulari i, de l’altra, és un joc d’agilitat mental quan crees paraules a partir de les que ja s’han format.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT