PUBLICITAT

La congelació d'embrions de vaca bruna facilitarà l'exportació

  • La Federació Catalana ja manté contactes amb diversos productors de Nova Zelanda
EL PERIÒDIC
SORT

Periodic
Una vaca bruna menja sal a la muntanya Foto: ACN / MARTA LLUVICH

La Federació Catalana de la Raça Bruna dels Pirineus ha aconseguit finançament per tirar endavant un projecte de congelació d'embrions. El president de la Federació, Albert de Moner, ha explicat que la congelació d'embrions permetrà exportar de manera fàcil i viable la raça a l'estranger. El president de la Bruna ha dit que ja estan en contacte amb productors de Nova Zelanda per importar la raça a aquest país i que més endavant els agradaria introduir-se a l'Europa de l'Est on la ramaderia extensiva és molt important.

La congelació d'embrions és l'única manera de fer arribar la raça en aquests indrets. Aquesta serà la primera vegada que s'utilitza aquesta tècnica amb una raça càrnica a Catalunya, informa l'ACN.

En països llunyans exportar animals vius és molt complicat i amb la congelació d'embrions és podrà fer de manera més ràpida, pràctica i fiable, ha afirmat Moner. Amb la tècnica de congelació d'embrions s'aconseguirà que de pares molt comprovats genèticament inscrits al llibre genealògic de la raça bruna és puguin cobrir vaques i extreure embrions per poder-los congelar i posteriorment poder-los repartir en explotacions ramaderes de la zona, per fer exportar la raça o per investigar.

El president de la Federació de la Bruna ha narrat que l'expansió d'una raça com més ràpida és pot fer és a través de la congelació de semen i de la congelació d'embrions, que permet portar animals fiables genèticament a qualsevol país. Amb la congelació d'embrions es crearan individus definits. Segons Albert de Moner és una fórmula de crear alta genètica de la raça bruna.

La congelació d'embrions també permetrà a la Federació fer reservori de patrimoni genètic. Aquest projecte el podrà dur a terme la Federació gràcies al finançament del Ministeri d'Agricultura i la implicació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

El procediment és provocar una sobreovulació en la mare i sobre aquesta sobreovulació es fa una inseminació artificial de la qual en surten una sèrie d'embrions i a partir d'aquí s'extreuen i es congelen. A posteriori es poden agafar els embrions i repartir-los per diferents vaques perquè el gestin. De Moner ha explicat que la congelació d'embrions també és una fórmula per guardar fills de pares molt controlats genèticament i amb molt bones aptituds que ja són vells i s'han de portar a l'escorxador, i ha afegit que cap programa d'aquestes característiques no es pot fer sense haver portat a terme prèviament un programa de control i millora de la raça.

El programa de control de rendiments de la raça Bruna dels Pirineus proporciona informació per a la gestió del Llibre Genealògic de la raça, dades elaborades que permeten comparar productivament l'explotació de cada ramader amb les d'altres ramaders i, finalment, una sèrie d'informacions referents a dades estadístiques d'interès per a l'Administració.

Un control de rendiments eficaç suposa anotar cada dia tots els fets rellevants que es detecten en la ramaderia: cobriments, parts o pesades i enviar els registres al centre on es processin les dades com més aviat millor. La presa de dades s'ha de convertir en una feina més de l'explotació ja que només d'aquesta manera es pot conèixer efectivament els animals i quina és la situació real del ramat.

Els tècnics s'encarreguen d'elaborar la informació recollida, de manera que el ramader disposi d'un historial actualitzat de cadascun dels seus reproductors, del valor genètic d'aquests, i d'una descripció global de la seva ramaderia en valors absoluts i en comparació amb les altres. Tot programa de control de rendiments consisteix en recollida de dades de camp, registre en suport informàtic i informació que reverteix en el ramader i l'administració.

ESPECIALITZADA / La raça bruna és una vaca amb especialitzada en la producció de carn. En el seu hàbitat natural s'explota per a la producció càrnia en règim extensiu. El cens aproximat d'aquesta raça és de 30.000 vaques de més de 2 anys a Catalunya. D'aquestes la Federació en té unes 15.000 amb control dins del Llibre Genealògic. Aquestes xifres reflecteixen que es tracta d'una raça que es troba en expansió. Albert de Moner ha explicat que aquesta raça cada cop està més ben valorada i evita la incidència de d'altres races.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT