PUBLICITAT

Els preus van pujar al maig un 0,5%

  • L'IPC anual se situa en l'1,9%
  • La inflació subjacent és quasi plana amb un 0,2%
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


14062010-perelopez
El ministre d'Economia i Finances, Pere López, en una imatge d'arxiu. Foto: Ona Morante
Els preus han registrat un augment del 0,5% al mes de maig i han situat l'Índex de Preus al Consum en l'1,9%. Així ho posen de relleu les dades publicades aquest dilluns pel Departament d'Estadística, que també destaquen que la variació acumulada al mes de maig és de l'1,2%. D'altra banda, La inflació subjacent del mes de maig del 2010 registra una variació mensual del 0,2% (maig 2009, 0,4%) i situa la variació anual en el -0,2% (abril 2010 -0,1%).

En termes anyals, els grups de l’IPC que han tingut una tendència inflacionista al mes de maig són habitatge, transport, hotels i restaurants, salut i esbarjo. En canvi, en termes anyals, els grups de l’IPC que han tingut una tendència menys inflacionista al mes de maig han estat vestit i calçat, mobles, ensenyament, béns i serveis diversos, i aliments, begudes i tabac.

Pel que fa a al inflació subjacent, aquella que es calcula sense tenir en compte els productes energètics i els productes frescos, al mes de maig, ha registrat per segon mes consecutiu una variació interanual negativa que supera d’una dècima la registrada al mes anterior, situant-se al -0,2%. Així, Estadística assenyala que continua creixent la diferència entre l’IPC i la inflació subjacent que passa de l'1,9% al 2,1%, sobretot per la continuada recuperació dels preus dels productes petroliers, que registren unes variacions anyals positives que passen del 20,4% al 23,3%. També continuen a l’alça els preus dels productes frescos, però amb variacions menys fortes, passant del 2% al 2,2%. Una altra causant d’aquest creixent diferencial, segons destaca Estadística, és la baixada continuada de preus de l’alimentació no relacionada amb el producte fresc, que passa del -2,4% (abril 2010) al -3,1% (maig 2010).

En relació als països veïns, l’IPC interanual de França baixa una dècima aquest mes de maig, situant-se a l'1,6%. La pujada de preus de l’energia i dels productes frescos són els principals causants d’aquesta variació. D'altra banda, l’IPC d’Espanya registra aquest mes de maig una variació mensual del 0,2% fent pujar de tres dècimes la inflació interanual a l'1,8%. Els grups que més han contribuït en aquesta pujada de preus han estat el vestit i calçat, l’habitatge i el transport. Informa l'ANA.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT