PUBLICITAT

Un de cada quatre ciutadans ha conduït sota els efectes de l'alcohol

  • El 22,3% de la població ha patit algun accident de trànsit, el 2,6% dels quals durant l'últim any
  • L'opció d'augmentar el nombre de controls d'alcoholèmia, aprovada pel 94% de la població
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

En plena campanya de controls d'alcoholèmia efectuada per la Policia (acaba aquest diumenge), les dades de l'Observatori Sociològic del primer semestre d'aquest any indiquen certa despreocupació davant la perillositat de conduir sota els efectes de l'alcohol. Segons l'estudi presentat pel CRES aquest dimecres, prop del 25% de la població andorrana enquestada reconeix haver conduït begut. Concretament, el 21,6% afirma haver-ho fet alguna vegada, l'1,6% freqüentment i el 0,6%, sempre. Si es detalla la resposta per sexes, els homes superen clarament les dones, ja que el 28,5% reconeixen haver consumit alcohol abans de conduir un vehicle, per només el 12,5% de les dones.

L'important volum de persones que afirmen haver consumit alcohol abans d'agafar el cotxe contrasta amb la percepció que el consum de begudes alcohòliques és un dels causant principals dels accidents de trànsit. El 46,8% dels enquestats van citar-ho com a motiu d'accident, unes dades que fan que ocupi la segona posició de causes, només per sota de l'excés de velocitat, i per sobre de les imprudències i distraccions.

A més, la resposta ciutadana també contrasta amb la percepció que els controls d'alcoholèmia són positius i permeten reduir el nombre total d'accidents de trànsit a les ciutats i carreteres. Més del 93% de la ciutadania, segons l'estudi del CRES, està a favor d'augmentar el nombre de controls d'alcoholèmia efectuats al Principat. La proporció només queda rebaixada si es té en compte únicament el sector d'edat entre 18 i 24 anys. Llavors representen el 88%.

La rotunditat de la resposta és similar si la pregunta s'encara amb relació a l'efectivitat d'aquestes campanyes efectuades per la Policia. En general hi ha la percepció que els controls contribueixen molt (43%) o bastant (42%) a reduir accidents. En la mateixa direcció s'encara l'opinió sobre l'efectivitat dels radars i de la distribució de tests d'alcoholèmia als locals nocturns, que efectua la Creu Roja.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT