PUBLICITAT

La Llei catalana del cinema permetrà projectar a Andorra més pel·lícules en català

  • ATV es veu a l'Alt Pirineu gràcies a un conveni amb la Generalitat i les capitals de comarca
  • L'acord es renovarà automàticament cada any
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


25062010 tv
El conseller Tresserras, el ministre Espot i els alcaldes de la Seu d'Urgell i Sort signen el conveni. Foto: ORIOL LLAURADÓ
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de Catalunya, Joan Manuel Tresseras, ha explicat que el Parlament català aprovarà "amb tota probabilitat"  aquest dimecres la Llei catalana del cinema, fet que permetrà que també a Andorra es puguin veure més pel·lícules en l'idioma oficial. Així mateix, després del conveni de cooperació en matèria de televisió transfronterera que ha signat aquest divendres amb el ministre d'Afers Exteriors, Xavier Espot, Tresserras ha avançat que també s'està treballant per poder incorporar les biblioteques d'Andorra en la xarxa catalana de préstec interbibliotecari.

Els municipis de l'Alt Urgell, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Cerdanya ja reben el senyal d'Andorra Televisió en els seus receptors de TDT, gràcies al conveni signat entre Catalunya i Andorra aquest divendres. Els ajuntaments de les poblacions pirinenques de la Pobla de Segur, el Pont de Suert, Puigcerdà, la Seu d'Urgell, Sort i Tremp han cedit el 25% del multiplex de TDT de què disposaven per emetre els seus propis canals locals. El conveni, segons ha explicat el conseller de Cultura català, té una clàusula segons la qual aquesta cessió té una vigència anual. Però si ningú no s'hi oposa, s'anirà renovant automàticament, ja que segons Tresserras, l'acord "té vocació d'eternitat".

L'acord també regularitza l'emissió dels canals de Televisió de Catalunya al Principat. En aquest sentit, Tresserras ha apuntat que aquest intercanvi televisiu s'afegeix als acords que Catalunya té amb les Illes Balears i la Catalunya Nord, juntament amb els que s'estan "ultimant amb les autoritats aragoneses pel que fa a la Franja" i els que "falta segellar amb el País Valencià", amb l'objectiu de crear un espai audiovisual català que "es pugui homologar amb els grans i mitjans espais europeus". Per la seva banda, el ministre Espot ha destacat que el conveni "és molt important" pel Govern perquè s'emmarca en l'acord de col·laboració amb la Generalitat de Catalunya que es va subscriure al 2008.

Pel que fa a la Llei del cinema que "amb tota probabilitat" aprovarà el Parlament de Catalunya, Tresserras ha indicat que amb els avenços tecnològics "les possibilitats seran il·limitades". D'aquesta manera, si a Catalunya es doblen o subtitulen un major nombre de pel·lícules en català, i que es poden projectar als cinemes d'Andorra mitjançant la fibra òptica, el suport amb DVD o altres sistemes, s'evitarà el problema del preu elevat de les còpies en suport fílmic.

El conveni de cooperació en matèria de televisió transfronterera ha estat signat pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació de Catalunya, Joan Manuel Tresserras; el ministre d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, i, en representació dels municipis catalans, l'alcalde de la Pobla de Segur, Lluís Bellera; el de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i el de Sort, Agustí López. També hi ha estat present, per part de Puigcerdà, el tinent d'alcalde de la població, Joan Vilalta.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT