PUBLICITAT

Bartumeu nega una fugida de capitals espanyols

  • No li consta que les entitats bancàries andorranes hagin notat un descens important de fons espanyols
  • Considera que es tracta de contribuients afectats per la difícil situació econòmica a Espanya
28062010 bartu
Bartumeu, durant la conferència a Barcelona, avui. FOTO: BERTA MATEU
El cap de Govern d'Andorra, Jaume Bartumeu, va assegurar avui que no li consta que les entitats bancàries andorranes hagin notat un descens important de fons espanyols després que ambdós governs signessin al gener un acord que suposa l'aixecament parcial del secret bancari i la sortida d'Andorra de la llista de paradisos fiscals.
En una conferència pronunciada avui en el Cercle Ecuestre de Barcelona, Bartumeu va negar la fugida de capitals després d'aquest acord de transparència bancària, l'aplicació del qual serà a partir de gener de 2011, i va recordar que les quantitats de diners intervingudes per la Guàrdia Civil en la duana són "poc significatives".
Va considerar que es tracta de contribuients espanyols que, afectats per la difícil situació econòmica a Espanya, es veuen en l'obligació a recórrer al "calaixet" --d'estalvis-- dipositat a Andorra. "L'hipotètic evasor no és aquell que enxampen amb 10.000 euros en metàl•lic a la frontera", va exemplificar.
El cap de Govern va recordar que l'acord amb Espanya i amb altres 16 països per aixecar, amb condicions, el secret bancari forma part de l'estratègia del país per avançar "cap a un nou model de fer banca" i reforçar la seva imatge per atreure inversions estrangeres no especulatives.
L'acord permetrà a l'Agència Tributària sol•licitar a les autoritats del Principat l'accés a les dades bancàries i comptables i identificar als beneficiaris de qualsevol tipus de transacció que impliqui a contribuents espanyols. No obstant això, Andorra es reserva certs condicionants, com el fet que només atendrà les demandes d'informació sobre persones concretes i sempre que la finalitat tributària sigui "clara".
Dins de les mesures fiscals que el Govern andorrà està en vies d'aplicar per "reforçar la credibilitat enfront dels mercats financers", demà està previst que aprovi un impost indirecte que greu els productes (IVA), que podria oscil•lar entre el 4,5 i el 5,5% segons es va apuntar fa uns mesos.
A més, Andorra també prepara un nou impost de societats del 10% sobre els beneficis i treballa en els convenis que evitin la doble imposició per a les empreses.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT