PUBLICITAT

Les entitats bancàries obtenen 201 milions d'euros de beneficis

  • Davallada lleugera respecte al 2009 per la inversió en personal i la reducció del 44% de les operacions financeres
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Oficina d'una entitat bancaria del país. Foto: EL PERIÒDIC

el sistema financer andorrà, centrat principalment en la banca, representa aproximadament un 16% del PIB del país. L'any 2010 el conjunt d'entitats bancàries d'Andorra va obtenir uns beneficis a l'entorn dels 201 milions d'euros, el que representa un descens del 0,49% respecte a l'exercici anterior. Aquestes dades van ser publicades ahir en la memòria anual duta a terme per l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA).

L'associació va senyalar tres factors que expliquen el lleuger descens dels beneficis: en primer lloc, l'increment significatiu de les despeses de personal (el nombre d'empleats agregats va ser de més d'un 7%), les despeses generals causades per l'expansió internacional duta a terme per quatre de les cinc entitats financeres del país, i finalment, la disminució del resultat per operacions financeres, que es van reduir un 43,75% respecte el 2009. L'ABA va destacar que, un cop acabada la fase de creixement econòmic ininterromput, «ens trobem en un nou entorn més difícil i exigent, en què es diferenciaran les entitats més sòlides» i va afegir que «el sector bancari andorrà està preparat per fer front amb serenitat i confiança als reptes de futur». En aquest sentit, l'associació va fer constar en la memòria que, en un «any crític» per al sistema financer internacional, la banca andorrana va obtenir un benefici agregat superior als 200 milions d'euros i va posar de relleu que s'han mantingut unes bones ràtios de solvència i liquiditat agregades, d'un 22,77% i un 71,76%, respectivament.

D'altra banda, els recursos gestionats per les entitats bancàries andorranes, que inclouen els dipòsits de clients i la mediació de clients, van créixer un 0,73% el 2010, per sota del creixement registrat el 2009, que va ser d'un 6,01%. Pel que fa a recursos gestionats per cada entitat, Crèdit Andorrà és l'entitat que lidera el mercat amb un 32,87% del total, seguida d'Andbanc (27,63%), BIBM (23,19), BPA (11,87%) i Banc Sabadell d'Andorra (4,44%).

Les dades de l'anuari/ La inversió creditícia de les entitats andorranes va créixer en un 3,45%, un increment que «denota una certa recuperació de la confiança en els mercats financers», tenint en compte que en l'anterior exercici només s'havia registrat un augment de l'1,79% a causa dels efectes de la desacceleració econòmica.

L'evolució de la inversió creditícia dels dos darrers exercicis posa de relleu que BPA és l'entitat que més ha crescut en valor absolut amb 107.934 milers d'euros, seguida de BIBM amb 35.594 milers d'euros. Per l'ABA, aquestes xifres són una mostra que les entitats del sistema financer han reprès el creixement de la inversió creditícia concedida als clients.

En relació amb la inversió creditícia, la ràtio de morositat de la banca andorrana es va situar al 2,93%, seguint la tendència alcista. De tota manera, des de l'ABA van ressaltar que els nivells de morositat es mantenen força més baixos que els dels països de l'entorn.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT