PUBLICITAT

Tensió al si del PS pel paper dels comuns i la reunió de cònsols

  • L'afer enfronta Casals, González i López amb els cònsols de la capital i d'Encamp
  • El partit celebrarà un comitè directiu ampliat a final d'estiu per tractar la qüestió
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'última reunió del comitè directiu del PS, a la seu del partit. Foto: TONY LARA

Feia mesos que es veia venir i a l'última reunió del comitè directiu es va fer inevitable: el funcionament dels comuns i, més concretament, de la reunió de cònsols, ha tensat la corda de les discrepàncies entre diversos membres del Partit Socialdemòcrata. La qüestió manté enfrontats destacats militants del partit: l'exprimer secretari Francesc Casals, el subsíndic Esteve López i la consellera i expresidenta Mariona González, d'una banda, i els cònsols d'Andorra la Vella i d'Encamp, de l'altra. El partit té previst celebrar una reunió monogràfica per tractar aquest afer just després de les vacances d'estiu.

A la reunió del comitè directiu del partit de fa dues setmanes es van viure moments de tensió en tractar la qüestió de la reunió de cònsols. Diversos membres del PS, entre els quals Casals, López i González, van criticar la imatge que donava la reunió de cònsols, que semblava haver- se erigit en un òrgan de presa de decisions que deixava relegats els plenaris dels comuns. Els crítics van posar l'èmfasi en el poc marge de què disposen les minories comunals, ja que, segons ells, les sessions de Comú sovint sembla que només serveixin per ratificar els acords ja presos a la reunió de cònsols.

Les crítiques també van ser per la participació i al paper dels cònsols socialdemòcrates d'Andorra la Vella i d'Encamp, Rosa Ferrer i Miquel Alís, en aquestes reunions. Segons van argumentar els crítics, els mandataris de la capital i d'Encamp es dilueixen en un tot que és la reunió de cònsols i no marquen perfil socialdemòcrata. Fins i tot, segons diverses persones presents a la reunió, es va arribar a plantejar que els cònsols del PS no haurien d'assistir a aquestes trobades i es va negar el principi de la reunió de cònsols.

La reacció dels dos cònsols, com no podia ser d'una altra manera, no es va fer esperar. Ferrer i Alís van acusar els crítics de parlar des del desconeixement i van assegurar que les seves línies d'actuació política estaven consensuades amb els comitès locals respectius. D'altra banda, els cònsols d'Andorra la Vella i d'Encamp van afirmar que compleixen el programa electoral de l'Alternativa de les comunals del 2007, que ja preveia mancomunar serveis i unir esforços entre comuns, i que això és precisament el que ells van a fer a les reunions de cònsols. Quant a les minores comunals, Ferrer va argumentar que això depèn de cada corporació i que ella manté una relació fluida i d'informació constant amb l'oposició liberalcentrista de la capital. Tots dos van insistir, també, que donen al Comú l'última paraula a l'hora d'aplicar o no el que emana de la reunió de cònsols.

Després d'una bona estona de discussió --entremig hi va haver la pausa per atendre la premsa i Alís ja no va tornar a la segona part de la reunió-- es va acordar celebrar un directiu ampliat que tracti la qüestió de forma monogràfica. La proposta de fer aquesta reunió va venir de González i en principi s'espera que hi assisteixin totes les parts discrepants. La intenció de la direcció del partit és celebrar-la com més aviat millor, però per qüestions de calendari, no tindrà lloc fins al setembre.

POLÈMICA PELS SERVEIS
Alguna mesura consensuada a la reunió de cònsols ha provocat coïssor entre alguns militants del PS. En determinats sectors del partit no va agradar, per exemple, la decisió de retallar les subvencions dels comuns als serveis públics, una mesura que es considera més pròpia de forces polítiques conservadores que d'un partit de centreesquerra. Ferrer i Alís van aclarir que la decisió última d'aplicar aquestes mesures serà dels comuns corresponents, com també ho és decidir a quins serveis considerats essencials no s'aplica la retallada.

A més, els dos cònsols van explicar que gràcies a la seva participació en reunions de cònsols han aconseguit frenar alguna iniciativa sorgida de comuns de signe liberal, com la que pretenia que els agents de circulació poguessin portar armes.

REGULAR LA REUNIÓ
En tot aquest debat, la direcció del partit no va assumir una posició clara, per bé que els seus plantejaments estan més a prop dels dels crítics amb la reunió de cònsols que no pas amb la posició de Ferrer i Alís. Més enllà de posicionar-se a favor dels uns o dels altres, la cúpula socialdemòcrata vol deixar clar que la democràcia de proximitat no es pot exercir des d'una superestructura d'àmbit nacional que decideixi amb independència de la situació concreta de cada Comú. Aquest principi, però, sembla compartit per tothom, per bé que alguns el vegin amenaçat per la reunió de cònsols i altres defensin que es respecta. Tot plegat fa pensar a no pocs militants del PS que el debat, en el fons, era un altre.

El debat al si del PS va paral.lel --en el temps-- amb les trobades previstes entre el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i els cònsols. La primera serà dimarts vinent, però Bartumeu ja va avançar divendres que és partidari de regular les reunions de cònsols per llei. Així es clarificarien les funcions d'aquest òrgan que quedaria institucionalitzat. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT