PUBLICITAT

Andorra i San Marino constaten que la UE tractarà igual els microestats

  • El debat està entre l'associació 'ad hoc' i l'entrada a l'Espai Econòmic Europeu
  • El Principat i la República compartiran informació sobre els contactes amb Europa
EL PERIÒDIC
SAN MARINO

Periodic
Bartumeu pronuncia el seu discurs davant els capitans regents al Palazzo Pubblico de San Marino, ahir. Foto: EL PERIÒDIC

Un vestit a mida potser si, però per a tots el mateix. Aquesta és una de les principals conclusions a què van arribar ahir els governs d'Andor- ra i San Marino durant la primera reunió centrada en l'acostament dels petits estats a la Unió Europea. Descartada l'adhesió, el debat se centra ara entre buscar una associació ad hoc o entrar a l'Espai Econòmic Europeu (EEE), decisió que es modularà en funció dels contactes que els petits estats mantinguin amb la UE en els propers mesos, motiu pel qual Andorra i San Marino van acordar a la trobada d'ahir compartir la informació rellevant que obtinguin d'aquests contactes.

"Seria un error pensar que un petit estat pot fer un acord d'associació amb la UE i que després pot arribar- ne un altre i fer-ne un de diferent", va declarar Bartumeu poc després de la reunió amb la ministra d'Afers Exteriors i Polítics de San Marino, Antonella Mularoni --primera ministra de facto de la República. "Europa està disposada a fer un vestit a mida per a tots, no per a cadascun de nosaltres", va afegir. A la trobada amb Bartumeu, celebrada ahir al matí al Palazzo Begni, també hi van assistir els ministres de Finances i de Turisme sanmarinesos.

La disjuntiva en l'acostament a la UE està, ara mateix, entre l'acord d'associació ad hoc o l'entrada a l'EEE; una disjuntiva relativa en tant que l'EEE és, de fet, un acord d'associació. Segons es va constatar a la trobada bilateral d'ahir, la resposta definitiva a aquesta qüestió depèn, en bona mesura, de la UE que, en paraules de Bartumeu, "haurà de concretar amb quin contingut vol omplir les previsions del Tractat de Lisboa aplicables als petits estats". En aquest sentit, tècnics del Govern es reuniran en els propers mesos amb tècnics d'Espanya i de la UE per avançar en la definició del model.

Ahir, Bartumeu i Mularoni van acordar compartir la informació que Andorra i San Marino obtinguin dels contactes amb els països veïns i amb la Unió; això ha de permetre definir un model comú de relacions dels microestats amb la UE.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT