PUBLICITAT

Els ritmes balcànics de Youkalis estrenen els Vespres lauredians

  • Evoca les orquestres noucentistes amb una barreja de 'musette', 'danzón' i 'klezmer'
A. L.
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Els Vespres més estimulants dels últims anys obren avui la temporada a la plaça de Sant Roc laurediana (22 hores) amb el viatge en el temps que proposen els catalans Youkalis: una singular, prometedora barreja de ritmes balcànics i música klezmer --ja ho saben, un dels gèneres característics dels jueus de l'Europa oriental-- però també de flamenc, danzón, polques, boleros, fandangos i musettes. Tot plegat, amanit per la sonoritat entre ètnica i popular que els atorga la peculiar distribució instrumental --contrabaix, clarinet, acordió, flauta travessera, guitarra i bateria. El resultat és una mena de versió postmoderna de les orquestres noucentistes o, per dir-ho amb la imatge que evoca Marc Pertiñez, el bateria de Youkalis, "la banda que devia sonar quan Van Gogh va pintar el seu cèlebre Cafè nocturn d'Arles". Exactament. Tot en Youkalis té un significat profund, delicat: per començar, el nom, que prenen prestat d'un bolero quasi homònim de Kurt Weil: "Hi parla d'una illa imaginària on els somnis dels artistes es fan realitat. Aquesta és la idea fundacional del grup, el que pretenem amb la nostra música".

D'ambició --ja ho veuen-- no els en falta. Ni referències: potser els seran d'ajuda per situar la proposta musical i escènica els noms de Vox Populi, L'Orquestrina i Lisboa Zentral Cafè, les bandes més o menys pròximes que han practicat el peculiar mestissatge de Youkalis. Per no oblidar-nos del gran Goran Bregovic. Val a dir que també s'atreveixen amb temes propis i arranjaments de clàssics --Dansa hongaresa, de

Brahms; Polka, de Xostakòvitx-- així com amb bandes sonores --Gadjo Dilo. Però on sonen realment diferents és en la música klezmer, aquesta sonoritat d'arrel jueva quasi desconeguda entre nosaltres i que forneix bona part del repertori del primer (i únic) disc de la banda, Youkalis. Per plantar-se a Sant Roc amb els deures fets, visitin www.youkalis.com. Repetiran, segur.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT