PUBLICITAT

Sergi Mas, satisfet amb el nou format del «seu» premi

  • El Govern en renova el jurat, en retalla la dotació però en publicarà el catàleg
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'artista, en la intimitat del seu taller de la Casa Duró d'Aixovall Foto: TONY LARA

Mesos enrere i des d'aquest mateix racó de diari, Sergi Mas llançava una cosa molt semblant a un ultimàtum: o es revisava a fons el premi d'arts plàstiques destinat als joves que du el seu nom i que convoca el Govern des del 2000, o se'l retirava de circulació –el premi, no pas Sergi Mas. Les seves queixes passaven sobretot per superar la semiclandestinitat en què s'havia instal·lat el guardó, amb una promoció nul·la i una participació quasi testimonial que es va quedar en tan sols nou participants en la convocatòria del 2009. Pura misèria per a un certamen que repartia un suculent pot de 6.000 euros.

Ha hagut de canviar el Govern perquè algú recollís les suggerències de Mas. I aquest algú són els ministres de Cultura, Albert Esteve, i d'Educació, Roser Suñé, que van presentar ahir amb tots els honors el nou premi Sergi Mas. Sense perdre de vista els seus objectius fundacionals –promoure la creació entre els joves artistes d'entre 16 i 29 anys– el guardó agafa nova empenta amb un parell de retocs que van més enllà de la cosmètica: d'entrada, renovació del jurat, que en endavant integraran Ermengol Puig, com a president, més Roger Mas, com a assessor artístic, tres representants del Govern –Josep Maria Ubach, Agustí Pifarré i Anna Zamora– i un dels Fòrum Nacional de la Joventut. Es retalla substancialment la dotació –dels 6.000 euros de l'última convocatòria als 4.400 de l'actual– i es substitueix el premi en metàl·lic per sengles beques a la formació artística per valor de 2.200 euros –una per categoria: de 16 a 22 anys, i de 23 a 29. Encara més: les dues obres guanyadors més les finalistes de cada modalitat –dibuix, pintura, escultura, gravat, videoart i fotografia– formaran el gros d'una exposició que girarà pels punts joves del país i que viatjarà a l'exterior a través de la secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya i de la Comunitat de Treball dels Pirineus. Per acabar aquest lífting més que considerable, el Govern publicarà un catàleg amb les obres guanyadores i les considerades finalistes, aquestes últimes sense dotació econòmica..

I són precisament aquestes dues novetats –la possibilitat de sortir a l'exterior i l'edició del catàleg– les que més satisfet han deixat Mas. Per a l'artista d'Aixovall, «en realitat el que li ha d'interessar a un artista que comença és que se li obrin portes on ensenyar la seva feina. I això s'aconsegueix amb exposicions i sobretot amb un catàleg que fins ara no existia». ¿Que s'ha retallat la dotació? Sí, és clar, però 2.200 euros «no deixen de ser un bon pessic per a un estudiant», diu. Fins i tot per a professional, hi afegim nosaltres. Queden serrells per corregir. Assenyaladament, insisteix, l'elaboració d'un cens amb els estudiants que continuen la formació a l'exterior, «perquè no se'ls perdi la pista». Però comparat amb fa només nou mesos, quan el premi Sergi Mas s'esllanguia –semblava– llastimosament, les coses comencen a redreçar-se de forma més que prometedora. Algú se n'ha adonat que els premis no n'hi ha prou a dotar-los i convocar-los. Que s'han de mimar, regar i cuidar. El Sergi Mas, i també tots els altres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT