PUBLICITAT

Salvador Macip guanya el Premi Carlemany

  • 'Hipnofòbia' és una novel·la d'intriga amb elements fantàstics que planteja la possibilitat de tenir el poder de controlar les ments
19012012_carlemany
El ministre de Cultura ha estat l'encarregat de lliurar el premi a Salvador Macip.. Foto: TONY LARA
La novel·la Hipnofòbia, de l'escriptor i metge català Salvador Macip, ha guanyat el Premi Carlemany per al Foment de la Lectura, que ha atorgat aquest dijous el Govern, la Fundació Enciclopèdia Catalana i les editorials Proa i Columna. Es tracta de la primera edició del nou format del guardó, que introdueix un jurat format per adolescents i redueix la dotació fins a 10.000 euros. Hipnofòbia és una novel·la d'intriga amb elements fantàstics que planteja la possibilitat de tenir el poder de controlar les ments, i és alhora una reflexió sobre els conceptes del bé i el mal. L'autor, que considera que el format del premi "sembla fet ha mida per a l'obra", ja que aspira a captivar tant el públic jove com l'adult, ha volgut destacar la voluntat d'incloure el llenguatge dels mitjans audiovisuals en la literatura actual.

El Premi Carlemany per al foment de la lectura ha recaigut en l'obra Hipnofòbia, del metge, investigador i escriptor català Salvador Macip. Hipnofòbia, la seva quarta novel·la, està ambientada als Estats Units i protagonitzada per un metge i un militar que es troben davant la possibilitat de poder controlar el poder de les ments. La trama és una barreja entre la intriga i la por que genera aquest poder i el dubte moral de si els protagonistes l'aprofitaran per canviar el món. Alhora, l'autor ha volgut jugar amb els conceptes del bé i el mal, defugint de la típica història del bo i el dolent, i ha volgut recuperar els mites clàssics del terror de principis del segle XX.

Josep Lluch, editor de l'Editorial Proa, ha qualificat l'obra d'"imaginativa i provocadora", i ha destacat que està escrita amb un llenguatge molt precís i eficaç, que segurament ha adquirit gràcies a la seva professió d'investigador científic i metge. Macip també ha subratllat que ha volgut intentar sorprendre i que ha estat una aposta arriscada. També ha explicat que el ritme de la novel·la incorpora elements dels mitjans audiovisuals, i s'ha mostrat convençut que tota la literatura actual hauria d'incorporar aquest llenguatge, basat en el cinema i les sèries de televisió.

Salvador Macip (Blanes, 1970), és metge, investigador i escriptor. Va viure deu anys a Nova York i actualment viu a Leicester, Regne Unit, amb la seva dona i el seu fill. Ha publicat tres novel·les, una d'elles conjuntament amb Sebastià Roig, així com contes, llibres infantils i obres de divulgació científica.

L'obra guanyadora del Premi Carlemany, Hipnofòbia, es publicarà al març i tindrà una tirada aproximada de 3.000 exemplars, així com una edició electrònica.

Enguany, el Premi Carlemany ha encetat un nou format, destinat a fomentar la lectura entre els joves. L'objectiu és premiar obres "que facin de pont entre les lectures dels joves i la literatura per adults", i per aquest motiu, en primer lloc un consell assessor tria tres obres finalistes i un jurat format per nou adolescents de 14 a 16 anys, supervisats pels seus professors, escullen la guanyadora.

El ministre de Cultura, Albert Esteve, ha valorat positivament el nou enfocament del premi i ha reconegut que la novetat del format i la reducció dels terminis han fet que enguany s'hi hagin presentat només quatre originals. Per això, ha destacat que el repte a partir d'ara és la millora de la promoció del certamen, per tal de potenciar la participació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT