PUBLICITAT

El Col.legi d'Advocats ajuda a la millora de l'avantprojecte judicial

  • El col.lectiu aplaudeix les modificacions i aporta diverses matisacions
  • Algunes observacions apunten a futurs canvis en el text constitucional
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Les instal.lacions judicials del Principat. Foto: TONY LARA

El Col.legi d'Advocats va realitzar recentment diferents observacions a l'avantprojecte de llei de modificació de la llei qualificada de la justícia i altres disposicions, ajudant així a la millora d'aquest text amb vistes a la futura aprovació primer per part del Consell de Ministres i, posteriorment, en el si del Consell General. Entre les aportacions d'aquest col.lectiu a aquest avantprojecte que té com un dels objectius bàsics establir la carrera judicial, des el Col.legi d'Advocats s'aplaudeixen fets com ara la garantia als Batlles de la inamovilitat en el càrrec per la via de l'obligació del Consell Superior de reconduir els nomenaments per sis anys previstos per la Constitució --excepte quan es doni una causa de separació, d'incompatibilitat o d'inhabilitació--, tot i que amb matisacions.

En aquest sentit, el Col.legi asse- nyala al seu document d'observacions inicial que "la plena garantia d'inamovilitat requereix una modificació de l'article 90 de la Constitució" i que, consegüentment, fins i tot si la modificació de la llei qualificada de la justícia representa un considerable pas endavant envers aquella finalitat, "no es pot oblidar la necessitat" de modificar aquest article "en ocasió de la primera revisió que es plantegi del text constitucional". La segona observació dins d'aquest àmbit és que "aquesta garantia d'inamovilitat ha de ser efectiva per a tots els graus de la jurisdicció", una exigència "elemental del principi d'independència del poder judicial".

BATLLES I FISCALS ADJUNTS
Pel que fa a una altra de les finalitats de l'avantprojecte, la de situar els batlles i els fiscals adjunts en una mateixa carrera judicial tot fent possible que els fiscals adjunts passin a ocupar places de batlle i viceversa, el Col.legi d'Advocats situa com a "plausible" aquesta previsió, tot i que destaca que la manera de portar-la a terme "no sembla adequada". En aquest sentit, s'assenyala que "l'assoliment d'aquell objectiu requereix dur a terme modificacions més profundes, tant de la LQJ --Llei qualificada de la justícia-- com de la Llei del Ministeri Fiscal". En particular, els advocats destaquen en el seu document col.legiat que si els fiscals adjunts han de formar part de la carrera judicial, la proposta del Govern per a nomenar-los s'hauria de convertir en "un acte purament formal", proposant "els candidats que obtinguin la millor puntuació en el procés de selecció que realitza el Consell Superior". A més, es destaca que "a la llarga" també seria convenient la modificació de la Constitució.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT