PUBLICITAT

L'Escena Nacional s'embarca en l''Obaga' de Torb Teatre

  • Nadal i Cartes participen en el primer muntatge de la companyia urgellenca
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'autor d'Obaga, Albert Villaró, que Torb estrenarà el juny en versió escènica. Foto: TONY LARA

No estava en estat d'hivernació: només ho semblava. L'Escena Nacional (ENA) va lligant el calendari de la temporada i de moment ja té una coproducció en cartera. Ben nostrada, transpirinenca i imminent: l'adaptació teatral d'Obaga, la novel·la de contrabandistes que el 2003 va catapultar Albert Villaró a la categoria d'autor revelació, que la companyia urgellenca Torb Teatre ha triat per debutar en l'escena professional i que s'estrenarà el juny en una minigira de presentació per localitats de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Principat. L'ENA coprodueix aquest espectacle de petit format, amb dos actors –Maria Bosom i Joel Pla– i un músic a l'escenari –el mateix Cartes–, i a banda del segell hi aportarà la direcció, amb Ester Nadal al capdavant de l'invent i amb Aina Tur –col·laboradora habitual de l'ENA– a la dramatúrgia.

Torb Teatre neix amb la molt lloable pretensió de consolidar una aventura escènica professional en aquest racó de Pirineu: tindrà la base d'operacions a la Seu i s'ha marcat com a (ben plausible) objectiu «la creació teatral amb el Pirineu com a temàtica central» i com a (molt quimèrica) fita la de «crear un cercle de teatre tranfronterer estable i de qualitat». Una ambiciosa declaració de principis que es concretarà, augura la companyia, amb una gira a partir de la tardor per les comarques pirinenques –totes, des de la Vall d'Aran fins a l'Alt Empordà, passant pel Solsoès, el Berguedà i la Garrotxa– i excursions transpirinenques, al Capcir, Conflent, el Rosselló i el Vallespir. Més encara: a través de l'ENA pretén col·locar Obaga al Projecte Alcover, i fer a més temporada a Barcelona el curs 2012-2013. No està gens malament. I tampoc no ho deixaria d'estar si només es complís una part de tan visionari full de ruta.

Els impulsors d'aquesta noble aventura teatral que respon al nom de Torb són els doa intèrprets del muntatge inaugural: Bosom ha participat en muntatges de Xicu Masó (La història del senyor Sommer) i Oriol Broggi (Cyrano de Bergerac), i ha protagonitzat un curtmetratge de Judith Colell (Alcohol i benzina no combinen bé). Pla, de la seva banda, procedeix del planter de l'Aula de Teatre de la capital, i a banda d'ensenyar la poteta a la sèrie Infidels i treballar a les ordres de Broggi i la mateixa Nadal, l'hem pogut veure als curts del tàndem Alfons Casal/Hèctor Mas. Pel que fa a Villaró, l'adaptació d'Obaga culmina un autèntic any triomfal en què ha coincidit la segona entrega del comissari Boix (L'escala del dolor) i la guia Nova descripció del Principat i Valls d'Andorra. I el que vindrà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT