PUBLICITAT

Els museus driblen la crisi

  • Els equipaments nacionals recuperen visitants per primera vegada en l'últim decenni
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Qui recorda l'última temporada que els museus que depenen del ministeri de Cultura van guanyar visitants en lloc de perdre'ls amb pertinaç constància? Ens hauríem de remuntar –com a mínim– a finals del segle passat, i el cert és que el descens ha sigut constant, pertinaç durant els últims deu anys. Fins al 2011, en què contra tot pronòstic els set equipaments que gestiona Cultura han registrat 81.198 entrades: un molt notable increment del 12% –i això és notícia– respecte als 72.000 que es van comptabilitzar l'any anterior, i que frena una insidiosa tendència a la baixa que havia portat els museus nacionals a mínims històrics. Dues xifres per il·lustrar-ho: ara fa un decenni, pels dos equipaments més visitats –Casa de la Vall i la Casa d'Areny-Plandolit– van desfilar 37.800 i 25.000 visitants, respectivament; el 2010, aquests notables guarismes s'havien encongit fins a xifres preocupants: 19.200 turistes a la capital, i 14.600 a Ordino.

Pel que es veu, això s'ha acabat. Com a mínim, el 2011, perquè ni Marta Planas, cap de Museus del servei de Patrimoni, s'atreveix a parlar d'un punt d'inflexió ni d'un canvi de tendència: «Per això caldria que els resultats positius es mantinguessin uns anys. Ja ho veurem». El cert és que per Casa de la Vall van passar l'any passat 23.100 visitants, quasi 4.000 més que el 2010; un increment que supera el 20% i al qual segueix la notable remuntada –fregant el 18%– del Museu de l'Automòbil, que ha passat dels 12.500 turistes de fa dos anys als 14.700 del 2011. Val a dir que dels set equipaments nacionals, tan sols un va presentar l'any passat números (diguem que) vermells: i va ser la Farga Rossell, precisament el que presenta una museografia més moderna i l'únic que disposa de pàgina web personalitzada: tot i així, mentre que el 2010 havia perdut 1.100 entrades, un any després només van ser 250. Així que fins i tot aquí hi ha bones notícies. Per la banda baixa hi continuen, com sempre, el Museu Postal i Casa Rull, que no aixequen cap i continuen registrant, any rere any, xifres irrisòries. El ministeri afirma que el 2011 també van guanyar visitants, com també el Centre d'interpretació Andorra Romànica. Però no en va facilitar les xifres.

Els russos, també als museus / ¿A quina estranya confluència cal atribuir el fenomen dels museus, que després d'anys i panys perdent entrades aixequen el cap precisament en el pitjor moment de la crisi i sense inversions d'especial consideració? Segons Planas, hi tenen a veure quatre factors: el creixent interès pel turisme cultural, les campanyes de promoció turística Maig, més que mai, i Alguna cosa es mou a Andorra, l'ampliació dels horaris d'atenció al públic i l'efecte crida dels passaports dels museus. Amb tot, la mateixa Planas es mostra prudent (i realista) i admet un cert component d'atzar en el balanç positiu del 2011: «De vegades fas moltes coses i la gent no et respon, i d'altres, sense fer res d'especial, et ve més gent». Pel que fa a la nacionalitat dels visitants, el grup majoritari va ser l'any passat el d'espanyols (40.337, el 49% del total), seguit del de francesos (27.212, el 33%), els alemanys (4,9%) i –atenció–els russos, amb un 3,4% i per davant dels anglesos. Per acabar, el gros de les entrades (55.574, el 68%) es va registrar entre maig i setembre, la temporada alta dels museus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT