PUBLICITAT

A la una, a les dues i a les tres

  • La Riberaygya organitza una subhasta benèfica amb obra de Tàpies, Saura, Arranz Bravo, Perico Pastor i Costa Vila
A. L.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alberch i Tinturé, davant de 'La clau de foc 8', litografia de Tàpies amb un preu de sortida de 900 euros. Foto: TONY LARA

El mercat nacional de l'art continua en estat catatònic: no es mou ni una fulla, com els confirmaran les dues galeries (i mitja) que sobreviuen contra pronòstic al marasme. Així que ha de ser una bona notícia, per la bafarada d'aire fresc que aportarà, la subhasta benèfica que la Riberaygua s'ha tret de la màniga i ha convocat per al 14 de juny. Atenció al tall: una vuitantena d'obres –escultura, pintura, fotografia i obra gràfica– rescatades del fons de la veterana galeria i de la col·lecció d'Unicef i en què figuren noms de primeríssima fila de l'art contemporani espanyol, des de Tàpies, Saura i Bartolozzi –entre els difunts– fins a Perico Pastor, Costa Vila i Arranz Bravo, entre els que encara pul·lulen per aquest costat de la pel·lícula. Atenció als preus de sortida: des dels 40 euros de la peça més assequible –Hueso 3, un aiguafort de Dai Bih In, pintor taiwanès establert a l'Alt Empordà, fins als 900 amb què surten a subhasta les patums del dia: Costa Vila, Tàpies. Menchero i Lluís Pifarré. Entremig, obres per a tots els gustos i preus per a totes les butxaques, amb rares joietes que no li duraran al subhastador –Ángel de Torres, de la casa Subhastes de Barcelona– ni un sospir. Mirin només les dues sèries DROP de Perico Pastor: val, és veritat que es tracta d'obra gràfica, però és que per 70 euros de res es poden endur un Pastor a casa.

Això serà, és clar, en el rar cas que ningú no pugés per l'obra i que s'acabés adjudicant pel preu de sortida. Però això –és veu venir– no passarà. No són els únics tresors més o menys amagats: no surten a preus (diguem-ne) regalats com els del pintor alturgellenc, però els delicadíssims, fascinants mòbils de l'escultor suís Lorenzo Cambin –entre els 250 i els 500 euros– constitueixen una raríssima oportunitat. Com també ho són les minimalistes peces del basc Mata Saralegui –entre els 100 i els 190 euros– i l'obra gràfica de Bartolozzi –a partir de 95 euros– i Arranz Bravo –a partir de 100.

Es tracta, com deia ahir la directora del comitè andorrà de l'Unicef, Marta Alberch, de conciliar art i solidaritat, perquè els beneficis de la subhasta es repartiran a mitges amb la galeria i es destinaran als projectes que l'ONG té en marxa al Camerun, el Congo i Mauritània. Les obres es podran visitar in situ a partir de l'11 de juny –la Riberaygua avança al divendres el tancament de l'exposició en curs, consagrada a Chillida, Miró i Tàpies– i des d'avui mateix es poden contemplar al perfil d'Unicef al Facebook. També a partir de dilluns es podran efectuar dites anònimes si els interessats preveuen que no podran assistir a la subhasta del 14 de juny: és tan fàcil com personar-se a la galeria o enviar-hi un correu electrònic. Respecte a la mecànica les puges, dependrà del preu de sortida. Però per a això, com per a tot el que envoltarà la subhasta, convé fixar-se en l'últim precedent, fa quatre temporades a Art al Set. Aleshores, cada dita incrementava un 10% sobre el preu de sortida. Val a dir que aleshores es van posar a subhasta tres centenars de lots per un valor total de 70.000 euros, i que Unicef va ingressar al final uns sucosos 3.700 euros. És clar que els preus de sortida eren també tota una altra cosa, amb un oli de Josep Serracanta que es va acabar adjudicant per 7.500 euros. En qualsevol cas, només pel fet insòlit d'assistir a una mena de Sotheby's en domèstic ja val la pena deixar-se caure dijous que ve per la Riberaygua. Els assegurem que és un espectacle.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT