PUBLICITAT

Fred Morrison, al punt de mira de la Trobada de buners

  • L'organització vol portar el gaiter escocès, un dels més prestigiosos del circuit
  • Prop de 3.000 espectadors han desfilat aquest cap de setmana per Ordino
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
El gaiter irlandès John McSherry va protagonitzar ahir al migdia el concert de clausura de la Trobada. Foto: TONY LARA

Tot just clausurada la 12a Trobada de buners, l'organització ja ha començat a treballar en el cartell de l'estiu que ve. Una edició que es promet d'autèntic luxe si s'acaben confirmant les bones intencions del Comú, que vol portar a Ordino Fred Morrison, intèrpret i compositor de gaita escocesa --la Highland Bagpipe-- i irlandesa --la uilleann pipe-- i una de les vaques sagrades del circuit internacional, informa l'ANA.

Atenció al palmarès: Morrison s'ha proclamat en set ocasions guanyador del trofeu McCallan del festival de Lorient. Al currículum lluu dues aventures musicals amb bandes històriques del panorama folk britànic, com Clan Alba --al costat del guitarrista Dick Gaughan-- i Capercaillie, amb qui va participar en la banda sonora de la pel.lícula Rob Roy, però on ha destacat és sobretot com a solista i compositor, amb tres àlbums al sarró (The broken chanter, The sound of sun i Outlands). Al costat de Morrison --de qui precisament ahir Berto Varillas destacava la seva última dèria per la música country--, l'altra presència anunciada a la pròxima edició serà l'hongarès Joszef Kozac, que aquest any va caure a última hora del cartell. Es tracta d'un luthier i musicòleg que ha rescatat el repertori medieval dels Càrpats, i que s'ha especialitzat en la marieta, minúscula gaita hongaresa que ell construeix amb materials de reciclatge i on ha substituït la tripa animal del sac per un simple guant de plàstic.

Morrison i Kozak vindran, si tot va bé, al 2011. Ahir es va tancar, però, l'última edició, amb un balanç ben prometedor: segons fonts comunals, prop de 3.000 espectadors han desfilat aquest cap de setmana per la parròquia, xifra sensiblement superior a la del curs pasat. Pel que fa al cartell, han brillat especialment l'asturià Varillas i l'irlandès John McSherry --que va protagonitzar ahir el concert de clausura--, mentre que la grata sorpresa la van posar els belgues Griff Trio, els catalans Qui Hi Ha i --atenció-- els andorrans Galandòrum, que en la seva segona presència a la trobada van sorprendre per la varietat i extensió del repertori. En canvi, es van trobar va faltar propostes canyeres com ara les que l'any passat van protagonitzar els aragonesos Lurte. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT