PUBLICITAT

Andorra defensa el pes dels petits estats des de la presidència del Consell d'Europa

  • Saboya defensa el rol dels petits estats en tots els organismes internacionals
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La reunió de la Comissió Permanent de l'Assemblea del Consell d'Europa a la seu del Consell General, ahir Foto: CONSELL GENERAL

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya va afirmar ahir al matí que «és important aprofitar la presidència del Consell d'Europa per defensar la nostra posició», tot argumentant que «cal passar el missatge de que els petits països han de tenir les mateixes possibilitats que la resta». Segons el ministre, la mida d'un país no és un obstacle a l'hora d'aconseguir representativitat en certs organismes com ara el Tribunal dels Drets Humans.

Saboya va fer aquestes declaracions en el marc de la celebració de la Comissió Permanent de l'Assemblea Parlamentaria del Consell d'Europa, que es va reunir al Consell General amb la participació d'una norantena de persones que representaven 30 països, amb motiu de la presidència andorrana. El president de l'Assemblea, Jean-Claude Mignon, va presidir l'acte i va felicitar Andorra com a exemple a seguir «per la seva implicació i bona feina, tenint en compte que es tracta d'un estat petit» va dir.

Educació en democràcia / El síndic general, Vicenç Mateu, va insistir en l'eix central triat per la presidència andorrana: l'educació en democràcia. I va explicar que l'eix no es limita només a la difusió del coneixement sinó que també «vol assenyalar el camí del respecte per a la llibertat i la igualtat, en la diversitat de ciutadans». El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, també va convenir que «a banda de l'educació en democràcia, cal acostar la població a les funcions que desenvolupa el Consell d'Europa». I va argumentar que «a Andorra hi pot haver més coneixement de la repercussió d'aquest organisme, i que s'ha de transmetre a la població que la seva tasca no és només d'avaluació, sinó que té repercussions en la vida quotidiana». També es va referir a la diversitat com a valor de la ciutadania i dels pobles, quan va parlar de la voluntat d'acostar les funcions del Consell d'Europa a la població, i també d'aprofitar la presidència per defensar el pes dels petits estats. El ministre va posar com a exemple el Tribunal dels Drets Humans, on actualment hi ha una sala presidida per un jutge andorrà, Josep Casadevall. I va afegir que si en algunes ocasions alguns estats han qüestionat que membres de petits estats jutgin estats més grans, el posicionament d'Andorra és evitar que «s'apliquin criteris que puguin esdevenir una barrera per als petits estats a l'hora d'assumir responsabilitats».

Si la petitesa o la grandària d'un estat no és el més rellevant a l'hora de triar els jutges del Tribunal dels Drets Humans, Saboya va insistir que el mateix criteri és aplicable a molts altres organismes internacionals en els quals participen Andorra i altres petits estats. Com que al seu parer la implicació és igualment vàlida, els petits estats també «han de tenir les mateixes possibilitats» va reiterar. Per això el ministre d'Exteriors va considerar l'oportunitat d'aprofitar al presidència del Consell d'Europa «per defensar aquest posicionament i transmetre el missatge a la resta de països membres» va convenir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT