PUBLICITAT

Standard& Poor's baixa un esglaó la qualificació d'Andorra

  • El Govern demòcrata aposta per no dependre tant de les economies espanyola i francesa
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de finances Jordi Cinca amb la Cap de relacions internacionals, Clàudia Cornella, ahir a la roda de premsa de l'edifici de Govern Foto: TONY LARA

Andorra ha pogut frenar la caiguda lliure de l'economia malgrat que, la qualificació de l'agència Standard & Poor's l'hagi rebaixat un esglaó. Aquesta nota feta publica ahir situa el deute sobirà andorrà en A/A-1, a llarg termini i en A/A-2 a curt termini, amb perspectiva negativa. En canvi, manté el risc de transferència i convertibilitat d'AAA. El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va valorar la nova qualificació com un fet «no satisfactori» però que cal contextualitzar tenint en compte les dades molts negatives de la resta dels països del voltant. L'excessiva dependència amb França i Espanya, amb unes economies molt afeblides, i del sector turístic són factors determinants que explicarien les causes de la baixada de l'esglaó per part de l'agència internacional.

El ministre de Finances va recordat que en el darrer any els ràtings d'Espanya i de Catalunya han caigut sis nivells fins a situar-se en BBB- i BB, respectivament, i que fins i tot França ha estat objecte de rebaixa perdent la AAA.

L'agència però destaca el bon estat del sector bancari gràcies al procés d'internacionalització i a la gestió conservadora i prudent.

INFORME / L'informe avala la política econòmica del Govern andorrà, assegurant que el full de ruta que va elaborar el maig d'aquest any és el correcte. El ministre Cinca va manifestar que el país està realitzant les reformes estructurals necessàries, apostant clarament per l'obertura econòmica i mantenint un elevat rigor fiscal i pressupostari. L'agència de qualificació valora, a més del nou marc fiscal i l'obertura econòmica, la reducció de la massa salarial del sector públic, la reforma de les transferències als comuns i la del sistema de la seguretat social.

Pel titular econòmic de l'executiu la rebaixa de la qualificació era previsible «però menor als entorns més pròxims i dependents»

A més s'assegura que els ràtings es podrien estabilitzar en el nivell actual « si les reformes estructurals planificades pel Govern s'implementen completament i el creixement econòmic es recupera al mateix temps que es corregeixen els desequilibris pressupostaris».

L'agència estima en les seves conclusions que la perspectiva de creixement d'Andorra continuarà sent feble degut a la disminució de la demanda interna i al feble entorn econòmic dels seus socis comercials clau en aquest cas, França i Espanya. Cinca manifesta la necessitat de no dependre tant d'aquests països i del sector turístic. En aquest sentit l'informe assenyala que els plans del Govern per reactivar l'economia depenen de l'adopció de legislació per a l'obertura del Principat a la inversió estrangera directa. «Un cop implementada, estimen que aquesta ajudarà a diversificar l'economia, especialment pel que fa al turisme» A llarg termini, «creuent que les polítiques del Govern per diversificar l'economia donaran els seus fruits, però, el progrés serà lent donat la petita mida de l'economia i al feble entorn extern».

SECTOR BANCARI / L'informe posa de manifest la bona salut del sistema bancari andorrà i considera que té uns bons ratis de solvència i de liquiditat.

En concret té uns bons ratis de solvència i de liquiditat d'un 21% i un 67%, respectivament, a finals del 2011. El sector és gran en relació a la mida de l'economia, «amb uns actius de la banca agregats que se situen al voltant del 500% del PIB.» A més es parla de l'Acord monetarid'Andorra amb la Unió Europea que «autoritza oficialment l'ús de l'euro i l'encunyament de monedes d'euro, però no contempla l'accés directe dels bancs andorrans al sistema de finançament del Banc Central Europeu »



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT