PUBLICITAT

La morositat de l'administració es pagarà amb un 6% d'interès

  • IGI en els preus públics que entrin en competència amb els serveis privats?
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
David Baró, ahir Foto: ANA / MARTA TORT

Ll Grup Parlamentari Demòcrata va presentar ahir als cònsols de les set parròquies la proposició de llei de morositat que en breu es vol entrar a tràmit parlamentari. En el text s'estableixen les mesures contra la morositat de les administracions públiques, i es fixa que el termini de pagament sigui de 60 dies un cop presentada la factura i que només es podrà ampliar a 90 dies si és de mutu acord abans de signar el contracte. A més, s'estableix que l'interès de demora sigui del 6% més l'Euríbor. Els cònsols, a través del portaveu de la reunió de cònsols, David Baró, van fer una valoració favorable dels criteris fixats per la proposició de llei.

Si bé fins ara el Govern i els comuns jugaven entre un termini de 60 i de 90 dies per pagar les factures als proveïdors, la nova llei que està elaborant DA fixa que el termini estàndard sigui de 60 dies i només es pugui allargar a 90 en cas de mutu acord. A més, per primera vegada, s'estableix quin és l'interès a aplicar en cas de demora, i que s'aplicarà d'ofici. Serà del 6% més l'Euríbor, i tant els terminis com la demora es comptaran tenint en compte la data de recepció de la factura.

Baró va explicar que fins ara els comuns es regien per la Llei de Finances Comunals però que amb aquesta llei s'acabarà de clarificar el problema de la morositat, i que han vist amb bons ulls els nous criteris.

Impost / Els comuns han encarregat un informe sobre si han d'aplicar l'IGI en els serveis que ofereixen, que conclou que el nou impost no s'ha d'aplicar ni en impostos, ni en taxes, ni en preus públics que siguin de competències pròpies dels comuns o no entrin en competència amb els privats. Així ho van explicar Baró i la cònsol de la capitalRosa Ferrer. Segons ells, el Govern estaria d'acord en aquest criteri, però estan a l'espera que s'estudiï cas per cas, ja que hi poden haver diferències dins d'un mateix àmbit com és el d'aparcaments o el d'activitats esportives. En aquest sentit, Ferrer va dir que en el cas d'un aparcament vertical entén que s'ha d'aplicar l'IGI perquè entra en competència amb el sector privat però no seria aplicable en el cas de la zona blava; i pel que fa als poliesportius, considera que s'hauria d'aplicar l'IGI en les activitats dirigides a adults però no en les activitats extraescolars.

Els comuns han enviat al Govern una relació de les taxes i preus públics que ofereixen per tal que s'analitzi servei per servei i es determini a quin ha de ser imputable el nou Impost General Indirecte (IGI), que entrarà en vigor l'1 de gener.

Tal com han explicat els cònsols de la Massana i d'Andorra la Vella, David, el Govern prendrà les decisions en funció del criteri que ha marcat un informe jurídic encarregat pels comuns, que conclou que l'IGI no es pot aplicar ni en impostos, ni en taxes, ni en serveis que es cobren a través de preus públics que són competències pròpies dels comuns, sempre i quan no facin la competència als privats.

En aquest sentit, Ferrer va indicar que hi ha diferències d'interpretació en el cas de les escoles bressol, del subministrament d'aigua, i també en el cas dels aparcaments, ja que segons Ferrer, està d'acord en què un aparcament vertical com el de Prat de la Creu fa la competència als privats i per tant s'hi haurà d'aplicar l'IGI, però no en el cas de la zona blava o verda, informa l'ANA.

Igualment, també hi ha problemes en el cas dels serveis que ofereixen els centres esportius, ja que Ferrer entén que les activitats adreçades als adults sí que entren en competència amb els gimnasos privats, però creu que no s'hauria d'aplicar l'IGI en el cas de les activitats extraescolars.

Tant Baró com Ferrer coincideixen en assenyalar que entre els serveis que no hi ha dubte que s'haurà d'aplicar l'IGI hi ha els productes que venen a les oficines de turisme, o les instal·lacions com l'alberg de la Comella o el Centre de Congressos.

La voluntat dels cònsols és que la qüestió quedi resolta el més aviat possible perquè tots els comuns estan treballant amb els pressupostos i les ordinacions de preus públics per a l'any vinent. En la propera reunió entre el Govern i els comuns, a banda de tractar aquesta qüestió, també s'haurà d'abordar quina fórmula compensatòria s'estableix pel fet que l'entrada en vigor de l'IGI provocarà que els comuns deixin de recaptar una part de l'ITP. A més, també es vol avançar en la reforma de les competències i transferències, incloent la clarificació de les competències que tenen els agents de circulació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT