PUBLICITAT

Pere López gesta una candidatura al PS renovadora i per canviar el partit

  • Una norantena de militants firmen un manifest en el qual qualifiquen Bartumeu d'actiu irrenunciable
J.R.BAIGES / GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Pere López i Marc Cornella, la cara més jove del Partit Socialdemòcrata, en una roda de premsa Foto: ÀLEX LARA

El mateix dia que els mitjans de comunicació coneixien un document de suport a Jaume Bartumeu, aquest rotatiu va saber que a les primàries del PS hi haurà una altra candidatura que competirà amb la que presumiblement encapçali Bartumeu. Encara està en gestació però es dóna per fet que arribarà a constituir-se. La encapçalarà, ni més ni menys, que Pere López, exministre de Finances del govern socialdemòcrata i fins fa poc, mà dreta i home de confiança de Bartumeu. Les relacions entre ambdós polítics s'han anat deteriorant de forma molt ràpida i el concepte de com ha d'evolucionar un partit tocat per les darreres eleccions legislatives i comunals, parteix de visions també molt diferents.

Va ser el mateix López qui en una reunió amb Bartumeu va postular-se com a nou líder del partit i es va mostrar a favor d'agafar les regnes de la formació. López ja ha mantingut una primera trobada amb un nucli molt reduït del PS per presentar la seva candidatura al congrés, que parteix de la base que ha de ser renovadora, amb gent jove i amb l'objectiu final d'introduir un canvi radical. Segons fonts properes a aquesta candidatura alternativa, el manifest a favor de Bartumeu neix arran dels moviments que està fent l'exministre socialdemòcrata, que compta amb suports importants d'alguns afiliats que estan en l'actual executiva, i que estan treballant amb les persones que ocuparien, en cas de guanyar, els càrrecs de president del partit i secretari d'organització, al costat de Pere López com a primer sercretari.

Manifest / Ahir, el nucli dur del Partit Socialista (PS), fidel a l'Estat social i incondicional del president del seu grup parlamentari, Jaume Bartumeu, va fer públic un manifest per afirmar que el líder socialdemòcrata és «un actiu irrenunciable per al partit» al qual –també afegeix– «li manca encara molt de camí per fer en la societat i en la política andorranes». I justifica l'afirmació en la circumstància que «fa un temps, però, constatem amb sorpresa que el president del Grup parlamentari socialdemòcrata sembla discutit per un petit sector del seu propi partit».

Els noranta signataris del document, entre ells l'excònsol d'encamp, Miquel Alís, l'exministre Claude Benet i els exparlamentaris Jordi Font i Bibiana Rossa, expliquen que «estem convençuts, tot i comptar amb les noves generacions, que no podem obviar o negar el pes de l'experiència d'aquells que ja en tenen». I consideren que «en un moment tan delicat com l'actual, el PS no ha de plantejar-se un debat entorn de les persones o de les generacions, sinó dels projectes».

El projecte que presenta el manifest també és una declaració d'intencions de cara al congrés ordinari que el PS celebrarà entre el maig i el juny de l'any que ve, tal com va precisar ahir la secretària del partit, Judith Salazar, descartant qualsevol modificació del calendari i encoratjant qualsevol iniciativa que «ens porti a discutir el lideratge ideològic a l'escenari del congrés». Salazar va defensar que el manifest «és una prova més de que som un partit plural en el que tots podem expressar la nostra opinió i em sembla del tot defensable des d'aquest punt de vista». Aquesta opinió és recollida també al document: «El Congrés ens ha de portar a la confirmació d'un partit obert a tota la societat i amb la voluntat d'encarar responsablement els reptes que es plantegen al nostre país».

Uns reptes que passen per la projecció exterior d'Andora en el concert de les nacions en «la mesura que els correspongui», a més de fer front a la crisi econòmica però també de valors i de principis que assota el món. I perquè, un any i mig després de les últimes eleccions generals, els signataris constaten que «lluny de veure la recuperació social i econòmica promesa, cada vegada estem més endinsats en un túnel que, cada cop que es mira, es presenta més llarg, per causes externes –que hem de patir– i per causes internes que no s'estan gestionant políticament». I recorda que «els lobbies i alguns sectors de la societat andorrana, es van posar d'acord per fer fora el primer govern socialdemòcrata, que molestava perquè posava l'interès general per damunt d'interessos molt particulars». La trajectòria de «fets innegables» que els socialdemòcrates van anunciar «durant la campanya electoral del 2011, malgrat que alguns en dubtessin, s'ha fet realitat en aquest any i mig, amb una duresa que ens fa mal a tots i a totes».

Sumar i no restar / El manifest acusa que «aquells que van voler veure Jaume Bartumeu com a responsable de tots els mals, es van equivocar estrepitosament o intencionadament». Els signataris del document trenquen una llança més a favor de Bartumeu en afirmar que «va ser del tot absurd fer una fixació en una sola persona que va mostrar la virtut de voler treballar en pro d'Andorra, i que va demostrar que el seu lideratge al capdavant del govern de l'Estat, a més de lúcid, era valent».

També plantegen que potser avui el resultat de les urnes podria ser diferent però que encara falten més de dos anys perquè el poble andorrà es torni a pronunciar sobre el projecte de país. Ahir, el president del PS, Victor Naudi, va justificar el manifest en la «necessitat de sumar i no de restar, sobretot en els temps que vivim». Naudi va insistir en que «totes les persones compten, hem de ser positius i no excloure ningú». I va afegir que la iniciativa del manifest vol tancar un episodi que «ara per ara, no té raó de ser, perquè en la problemàtica actual té poc sentit prescindir de persones que tenen l'experiència de Jaume Bartumeu».

Naudi també va voler desvincular el manifest que va signar ahir del proper congrés ordinari que el PS celebrarà a la primavera vinent explicant que «en tot cas, no serà pas d'aquest congrés que sortirà el candidat per a les properes eleccions generals del 2015». El president del partit socialdemòcrbé va voler recordar que «tot i el nostre suport, Bartumeu és lliure de voler presentar o no un projecte ideològic i de decidir si vol o no ser candidat a les properes eleccions». I va matisar que el comitè executiu que surti del proper congrés serà l'encarregat de preparar les primàries «on els militants elegiran el candidat» i ben entès, «la participació del partit en les properes eleccions generals».

Per últim, Naudi va tornar a insistir en les dificultats econòmiques que travessa el país i l'experiència de Jaume Bartumeu per fer front als problemes i va fer una crida a la unitat dins les files socialdemòcrates. «Hem volgut explicar que seguim treballant al costat d'en Jaume però no volem excloure a ningú» va dir. I també va afegir que «el marc ideològic del manifest és precisament molt ampli perquè pensem que és el que necessitem».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT