PUBLICITAT

Bernadó centrarà la preparació exclusivament en els Petits Estats

  • El maratonià ja «roda» però no entrena «qualitat», i s'exigeix ser al màxim a Luxembug al 10.000 i al 5.000
R. M. S.
ANDORRA LA VELLA

si a l'atleta Toni Bernadó li diuen fa un temps que en 2012 estaria més de quatre mesos sense entrenar, faria una ganyota de desaprovació i després fins i tot mostraria un somriure maliciós, com de broma: va, home, va, impossible. Però la realitat és la que és, i després dels Jocs Olímpics de Londres, ja en el mes de setembre, es va lesionar. Fractura d'estrés de la ròtula del genoll, una lesió «molt estranya», segons l'atleta –i els metges– però que ell ha patit sense saber molt bé ni com ni quan ni per què. «No sabem quan m'ho vaig fer, però m'ho vaig fer», afirma. Així les coses, el que Bernadó entén com «no entrenar» és no fer entrenaments «de qualitat», cosa que d'aquí a dues setmanes podrà tornar a sentir si tot va bé, i ho farà pensant exclusivament en els Jocs Olímpics dels Petits Estats d'Europa que es disputen el pròxim estiu a Luxembug. «Els Jocs i les medalles són l'objectiu principal de la temporada», assegura. «Tinc la mínima per al 10.000 i la del 5.000 espero tenir-la», confirma.

Amb 30min 16s en el 10.000, Bernadó creu que no se li pot escapar la plaça perquè la mínima que s'exigeix habitualment per a aquesta competició als Jocs dels Petits Estats és superior: 31min 30s. Pel que fa als 5.000, l'experiència li diu que no serà excessivament difícil obtenir-la, tot i que encara no s'ha planificat cap cursa per fer-ho a partir de l'arribada del nou any.

Mentre aquestes cites no arriben, Bernadó pensa només en recuperar-se i perdre el menys possible de la seva capacitat de patiment en cursa. El seu estat de forma li preocupa: «Mai no he parat tant en la meva vida». Així mateix, afegeix que la recuperació de la fractura d'estrés va pel bon camí.

De moment, han volat quatre mesos i va camí del cinquè, tot i que l'atleta confirma que no ha estat aturat del tot, perquè si bé no entrena, sí que ha fet treball aeròbic amb spinning, elíptica i exercicis semblants, és a dir, sense impacte per al seu genoll. «Porto des dels Jocs de Londres sense entrenar fort, suposo que de capacitat aeròbica no estarà malament, però no sé com estaré quan comenci a fer sèries de mil».

«DES DE GENER, TINC TEMPS» / Tot i els gairebé cinc mesos que haurà deixat passar sense una preparació específica, Bernadó creu que si comença a bon ritme ja al mes de gener, hi ha marge: «Amb cinc mesos encara tinc temps». L'andorrà fa rodatges suaus, i acumula «entre 80 i 90 quilòmetres per setmana». De ritmes encara no vol saber res, però confirma que roda a «3min 40s o 3min 50s sense voler», encara que insisteix: «Ja veurem quan posi qualitat...».

Fins al mes de juny, els seus objectius en competició gairebé no existeixen. «No tinc cap cursa prevista, però sí que faré algun cros», afirma. Després de la cita olímpica, se centrarà en l'Europeu de nacions, i de cara a la tardor, en la marató de Sant Sebastià.

ACUMULA 11 METALLS ALS PETITS ESTATS / La trajectòria esportiva de Toni Bernadó és molt dilatada, i una gran part dels seus èxits han esdevingut al llarg dels anys als Jocs dels Petits Estats. En aquesta cita esportiva ha obtingut, des del 1999 a Liechtenstein, un total d'onze medalles. Set d'elles d'or, quatre de plata, i sempre repartides en les proves de 10.000 i 5.000 metres.

En els 10.000 metres, va obtenir quatre ors i dos plates. La primera posició la va assolir a Liechtenstein 1999, San Marino 2001, Malta 2003 i Liechtenstein 2011. En aquesta mateixa distància, va ser plata a Andorra 2005 i Mònaco 2007.

Pel que fa a la distància dels 5.000 metres, suma tres ors i dues plates. Medalles d'or en té de Malta 2003, Andorra 2005 i Mònaco 2007, mentre que les de plata les va assolir a San Marino 2001 i Liechtenstein 2011. És precisament aquesta plata als 5.000, en l'última edició dels Jocs, una espina clavada que Bernadó voldria treure's el pròxim mes de juny a Luxemburg.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT