PUBLICITAT

Un minibús andorrà xoca amb un tren a la localitat de l'Ospitalet

  • El vehicle transportava persones amb discapacitat mental, cinc van resultar ferides
  • La Gendarmerie manifesta que es provable que la causa fos un error en la conducció
L.F.M.
L'OSPITALET

Periodic
Imatge del rescat dels ocupants del minibús que va xocar contra tren a l'Ospitalet el passat dimarts. Foto: BOMBERS D'ANDORRA

el dimarts a les 20 hores un minibús andorrà provinent del Principat va xocar amb un tren al pas a nivell de la localitat de l'Ospitalet (Ariège). El vehicle, propietat de l'empresa Rubiol, transportava 15 discapacitats mentals, de 20 a 50 anys, adherits a l'associació Top Vacances que havien vingut a passar uns dies a Andorra, segons va informar ahir la televisió pública francesa France 3. Dels 15, cinc van resultar ferits en l'impacte i van ser hospitalitzats per hematomes, cops i traumatismes cranials, però sense pronòstics de gravetat. Dos dels ferits van ser portats a l'hospital de Val d'Ariège i tres a l'hospital de Puigcerdà; fonts d'aquest segon van explicar que els pacients, amb un pronòstic lleu, no van arribar a ingressar.

Una vintena de Bombers d'Andorra es van dirigir al lloc dels fets quan van ser alertats – tres camions de foc, tres ambulàncies i dos tot terrenys d'acompanyament –. Segons va explicar ahir el cap de guàrdia dels Bombers d'Andorra, Joan Boteller, el tren va impactar contra el minibús en la zona del seient del copilot, fent-lo girar lateralment i arrossegant-lo al llarg de quatre vagons. «L'accident hauria pogut ser molt més greu si el bus hagués estat una mica més endavant», va explicar Boteller. A més a més, el tren anava a baixa velocitat ja que es trobava en nucli urbà. Boteller va informar que la part lateral del minibús que havia impactat amb el tren estava destrossada, i que per extreure els passatgers s'havia hagut de fer per una finestra del lateral exterior i per la porta del conductor.

Hi va haver una gran mobilització d'efectius ja que s'hi van concentrar una quarantena de bombers, una vintena d'efectius sanitaris i uns quaranta gendarmes, que van haver de treballar en unes condicions meteorològiques complicades. Boteller va explicar que des d'Andorra es van poder movilitzar tants efectius perquè l'avís va coincidir amb el canvi de guàrdia de les 9 del vespre.

LES CAUSES/ Segons les primeres investigacions, el conductor del minubús hauria perdut el control del vehicle a causa del mal estat de la calçada, que estava gelada, i va ser llavors quan va xocar amb el tren que procedia de la Tour de Carol i es dirigia cap a Foix, i que transportava una setantena de persones, de les quals cap va resultar ferida.

El que ahir encara es desconeixia és perquè el bus havia traspassat la barra del pas a nivell. Segons informava France 3, la Gendarmerie havia d'interrogar el conductor per determinar-ne les causes, de totes maneres, el responsable de la brigada d'Ax-les-Thermes,Gérard Galy, ja va dir en declaracions a la cadena que possiblement «havia estat un error del conductor». Galy també va explicar que la barrera de la direcció per on anava el minibús estava baixada darrera d'aquest, així doncs, tant podia ser que el conductor no hagués pogut frenar i hagués relliscat, passant just abans que aquesta es tanqués, o bé havia esquivat la barrera ja baixada. Per altra banda, un portaveru de la Réseau ferré de France (RFF) va dir en declaracions a France 3 que no tenien constància que hi hagués cap problema de funcionament amb aquesta barrera.

BALANÇ 2012/ L'any passat hi va haver sis accidents mortals a les carreteres andorranes, segons va informar l'ANA. Això representa un descens de dues víctimes respecte de l'any 2011, en què van morir vuit persones a les carreteres del país, però continua sent una xifra superior als anys anteriors en què havien mort tres persones cada any des del 2007.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT