PUBLICITAT

L'avantprojecte de la carrera judicial proposa una formació d'un any per ser batlle

  • Enric Casadevall ha opinat que aquest any de formació exigida és una bona opció i que la carrera judicial permetrà donar més projecció als batlles i 'els podrem retenir més temps'
27022013-jurament
Els nous càrrecs judicials que han pres jurament avui. Foto: TONY LARA
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat, aquest dimecres, que ja s'ha enllestit l'avantprojecte de la carrera judicial que es trametrà, aquest mateix dijous al Consell Superior de la Justícia i al Col·legi d'Advocats perquè hi facin les seves aportacions. Tal com ha avançat el ministre, aquest text proposa una formació necessària d'un any per accedir a ser batlle, tot i que podrà ser més curta si el Consell Superior de la Justícia ho requereix per urgència. El president del CSJ, Enric Casadevall, ha opinat que aquest any de formació exigida és una bona opció i que la carrera judicial permetrà donar més projecció als batlles i 'els podrem retenir més temps'.
 

L'avantprojecte de llei de carrera judicial ja ha estat acabat pel Ministeri, i aquest mateix dijous Espot el trametrà al Consell Superior de la Justícia i al Col·legi d'Advocats perquè hi facin les seves aportacions. Segons ha indicat el ministre, aquest és un text provisional que pretén incorporar els suggeriments de tots els implicats perquè quan s'aprovi al Consell de Ministres i s'entri a tràmit parlamentari sigui un projecte consensuat. Així, no ha pogut avançar un termini de presentació perquè dependrà del temps que necessiti el col·lectiu per aportar els seus suggeriments i de la negociació que sigui necessària. El que sí que ha assegurat és que el text s'entrarà a tràmit parlamentari aquest any.

Tot i que no ha volgut avançar el contingut del text, Espot sí que ha reconegut que en el projecte es fixa un termini de formació necessària per als batlles. S'ha estimat que cal que aquests tinguin una formació específica que seria màxim d'un any, però deixant 'marge de maniobra' al Consell Superior de la Justícia perquè en casos excepcionals, com quan s'ha de cobrir una plaça de manera immediata, es pugui fer una formació més curta. A més, ha afegit que es contemplen formacions inicials i continuades, tant voluntàries com obligatòries.

El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall, ha valorat positivament aquest termini de formació màxim d'un any i ha apuntat que 'abans ja fèiem formacions als batlles' però que en els darrers temps la manca de pressupost per a formació i la necessitat d'immediatesa per incorporar els batlles no ho han permès. Casadevall opina que el fet de tenir una carrera judicial permetrà 'donar més projecció als batlles', i que per això caldrà fer un sistema més esglaonat, ja que actualment 'de batlle només poden passar a president de la Batllia o a magistrat'. De fet, es dóna la circumstància que sovint els batlles estan durant poc temps en aquest càrrec i acaben canviant de sector, marxant al privat o muntant el seu propi despatx, i per això Casadevall creu que la carrera judicial pot ajudar a 'poder-los retenir més temps'. Tot i així, reconeix que un altre aspecte que pot influir a que marxin els batlles són les males condicions en què es treballa.

En aquest sentit, Casadevall ha tornat a parlar del projecte d'informatització de la Justícia, que ja s'ha acabat i que ara ha d'estudiar el Govern. Aquest xifra al voltant dels 3,5 milions d'euros el pressupost i el ministre Espot ha assegurat que el Govern ho estudiarà amb l'ànim de tirar-ho endavant. Per al finançament d'aquest projecte Espot ha dit que si és per l'any vinent s'inclourà al pressupost del 2014 però que si s'ha de fer abans s'haurà de demanar un crèdit extraordinari. Per la seva banda, Casadevall ha considerat que caldrà demanar un crèdit extraordinari, ja que destaca la urgència d'aquest projecte.

El ministre i el president del CSJ han fet aquestes declaracions en el marc del jurament de quatre càrrecs de la Justícia que s'ha celebrat aquest dimecres al matí a la Casa de la Vall. Han jurat el càrrec la presidenta del Tribunal Superior de la Justícia i de la sala Civil del Tribunal Superior, Eulàlia Amat, el magistrat de la sala Civil del Tribunal Superior Vicent Anière, la fiscal adjunta Alexandra Cornella i el batlle Xavier Colom.

 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT