PUBLICITAT

El projecte de llei de la competència fixa sancions de fins a 100.000 euros

  • En aquest text es preveuen diversos mecanismes de control, a través de declaració, cessasió, rectificació i indemnització
27022013-ministres
El ministre Portaveu, Jordi Cinca, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el director d'Economia, Albert Hinojosa durant la roda de premsa presentant el projecte de llei de la competència. Foto: ÀLEX LARA
El Govern entrarà a tràmit parlamentari demà el projecte de llei de la competència que regula la defensa de la competència, la competència deslleial i la protecció del consumidor. En aquest text es preveuen diversos mecanismes de control, a través de declaració, cessasió, rectificació i indemnització, i es permet denunciar qualsevol persona perjudicada, a les associacions de consumidors i al Ministeri Fiscal. Per garantir el compliment de la llei es fixen sancions que poden arribar fins als 100.000 euros en les infraccions molt greus, a més de preveure una sanció suplementària de tancament del negoci fins a dos anys. El projecte de llei també preveu que el batlle pugui confiscar els beneficis obtinguts d'aquestes infraccions.
 
Els eixos principals del projecte de llei de la competència són la defensa de la competència, la competència deslleial i la defensa del consumidor. Per al seu desenvolupament i control no es crearà un nou organisme sinó que s'ha decidit que sigui la Batllia i el Ministeri els que se n'encarreguin.

Tal com ha explicat el director d'Economia, Albert Hinojosa, el text aprovat aquest dimecres en el Consell de Ministres prohibeix específicament alguns comportaments com acords entre empreses, fixació de preus i d'altres accions que atemptin contra la competència. Preveu, però, algunes excepcions, en el cas, per exemple, que un acord entre empreses no atempti a la lliure competència perquè no delimiti les opcions del client. En aquest cas Hinojosa ha posat l'exemple de l'acord al que arriben els establiments de restauració per oferir menús a uns preus iguals en èpoques de promoció, i que no és una restricció a la competència ja que els clients igualment tenen l'opció de demanar la carta habitual i perquè es tracta d'una promoció.

El projecte de llei també sanciona l'abús de posició de domini, és a dir, quan un competidor pot perjudicar a la resta per exemple fixant un preu que condicioni el d'empreses més petites. A més, també es vol controlar la concentració en els casos de fusió d'un sector fent especial seguiment quan les empreses que es fusionin controlin el 50% o més de la quota de mercat, i en aquest cas es requereix que s'informi directament al Ministeri si se supera la xifra de 2,5 milions d'euros de negoci.

Pel que fa a la competència deslleial les actuacions que queden prohibides són els actes de confusió, comparació pública, venda per sota del preu de cost per eliminar la competència, divulgació de secrets empresarials, i d'altres pràctiques amb voluntat de perjudicar els competidors.

El projecte de llei també dedica un apartat especial a la protecció del consumidor, que es preveu que es faci, en primer lloc amb el mateix procediment que fins ara, amb la mediació de la Unitat de Comerç i Consum, que actualment permet resoldre el 70% dels casos, i d'aquests la majoria en un termini de 7,5 dies. A més, però, es preveu que els casos en què no s'arribi a un acord o on hi hagi una infracció es puguin denunciar i sigui la Batllia qui actuï.

En aquesta matèria s'estableixen alguns drets del consumidor que es consideren protegits i irrenunciables, com és el de la salut i seguretat, pel que es creen mecanismes d'alerta. A més es protegeixen els interessos econòmics amb una garantia legal de dos anys, a banda de la que tingui el producte, exigint un servei tècnic adequat, i regulant el que pot exigir el consumidor. A més es marca la informació que s'ha de donar als clients de cada producte i s'estableix l'obligatorietat de disposar de fulls de reclamació.

En els casos en què es denunciï una infracció s'estableixen sancions que poden arribar fins els 100.000 euros en funció de la gravetat, i en els casos molt greus també es podria determinar el tancament d'un negoci durant dos anys. Les persones que poden denunciar són qualsevol afectat, les associacions de consumidors i el Ministeri Fiscal.

 

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT