PUBLICITAT

Els batlles tindran un any de formació obligatòria

  • El Govern enllesteix l'esborrany de la carrera judicial
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Justícia i Interior i el president del Consell Superior de la Justícia, ahir a la Casa de la Vall Foto: TONY LARA

El Govern tramitarà avui mateix als membres del Consell Superior de la Justícia i als del Col·legi d'Advocats l'esborrany de l'avantprojecte de llei de la carrera judicial per tal que tots ells puguin fer les observacions que estimin convenients abans que entri a tràmit parlamentari. Així ho va anunciar ahir el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, el qual va indicar que la voluntat de l'Executiu és «poder-ho consensuar amb tots els col·lectius implicats». La previsió és que abans de finals d'any pugui començar a ser discutir pels grups parlamentaris. Segons Espot tot dependrà dels terminis en que es presentin les aportacions i, si cal entrar en una fase de negociacions.

NOVETATS / Una de les novetats més importants que contempla aquest projecte és la formació dels batlles i el temps que han de tenir aquests professionals per formar-se i el període posterior per incorporar-se a la feina. El ministre va avançar que la formació serà inicial i continuada, amb un part voluntària i altre obligatòria. I creu que amb un any serà suficient. Al mateix temps és partidari de deixar un marge de maniobra al CSJ perquè en casos excepcionals com per exemple quan es produeixin situacions d'urgència, els batlles tinguin una formació més curta. El president del Consell Superior de la Justícia, Enric Casadevall va dir que el problema és de recursos, «la partida pressupostària per a la formació s'ha retallat a la meitat» i, per tant, «actualment no podem formar batlles i fiscals com es feia abans».

Casadevall va assegurar que la carrera judicial «consolidarà una mica més la feina de batlle» i si, alhora, es donen més eines «els podrem retenir com a mínim més temps». Casadevall va manifestar que el fet de tenir una carrera judicial permetrà «donar més projecció als batlles», i que per això caldrà fer un sistema més esglaonat, ja que actualment «de batlle només poden passar a president de la Batllia o a magistrat».

JUTJATS / Especialment difícil és la situació dels jutjats de primera instància que tenen molta càrrega de feina ja que són els primers que reben demandes, querelles o denúncies. El ministre Espot va indicar que cal tenir una atenció especial i es dedicaran «tots els recursos que calguin perquè el nivell de patiment és més gran».Un increment de càrrega de feina derivada del context actual de crisi econòmica.

PROJECTE D'INFORMATITZACIÓ / El CSJ va enllestir un projecte d'informatització de la justícia que s'enviarà al Govern i que costarà entre 3,5 i 4 milions d'euros. Segons Casadevall el projecte permetrà simplificar els tràmits i la informatització amb les eines actuals. A més es podrà introduir l'expedient electrònic judicial i sobretot «permetrà treballar molt millor i estalviar diners».

Pel ministre de justícia, «hi ha un compromís de govern per tirar-ho endavant». Al respecte, va ressaltar que el dubte és quina serà la via que es triarà. Hi ha dos possibilitats, la del crèdit extraordinari, que defensa el president del CSJ pel seu caràcter d'urgència, o la de la licitació i adjudicació a través dels pressupostos de l'estat per l'any 2014.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT