PUBLICITAT

La llei de competència introdueix mesures antitrust i anticartel

  • Les conductes prohibides inclouen acords i pràctiques concertades entre operadors econòmics
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els ministres, Cinca i Alcobé, i el director d'Economia, Albert Hinojosa Foto: ÀLEX LARA

El projecte de llei de competència efectiva i protecció del consumidor que va aprovar ahir el Consell de Ministres i que entra avui a tràmit parlamentari, tal com va anunciar ahir el Ministre d'Economia, Jordi Alcobé, introdueix mesures antitrust i anticartel perquè les empreses puguin operar de manera independent en el mercat, «sotmeses a la pressió competitiva que exerceixen les unes sobre les altres», tal com resa el text. Entre les conductes prohibides el text proscriu els negocis jurídics nuls de ple dret que no són altres que els acords, decisions i pràctiques concertades entre operadors econòmics (cartels) que fixin preus i condicions comercials per repartir-se el mercat.

De la mateixa manera, la llei també prohibeix els abusos de domini, amb imposició de preus i limitacions a la producció o importació. I per garantir-ho estableix mecanismes per controlar la concentració d'empreses (holding) i evitar que es desvirtuï en trust. Així, tot canvi estable de control de la totalitat o part d'una o més empreses com a conseqüència d'operacions de fusió, adquisició o adquisició de control conjunt, requerirà una notificació prèvia al Ministeri d'Economia si l'operació significa l'obtenció d'una quota de mercat de més del 50% o si un mínim de dues empreses, que participen del tracte, facturen més de 2,5 milions d'euros l'any.

venda per sota de cost / El director d'Economia, Albert Hinojosa, va explicar amb detall el projecte de llei i va destacar que també prohibeix els actes de competència deslleial que són contraris a les exigències de la bona fe i que distorsionen el comportament econòmic del consumidor o client mitjà. Entre aquests figura la venda realitzada per sota del preu de cost exceptuant les modalitats de venda previstes en la llei del comerç, que Alcobé va precisar que «està en tràmit parlamentari». El Govern preveu que totes dues lleis entrin en vigor al mateix temps per no crear buits legals. De fet, la futura llei del comerç estableix que només es pot vendre per sota del preu de cost en període de liquidació per canvi o tancament de negoci.

PROTECCIÓ DEL CONSUMIDOR / En quant a la protecció del consumidor el nou text millora el del 1985, reforçant la salut i la seguretat de les persones i dels béns. Dóna més garanties al consumidor tant en les compres com en els serveis postvenda. regula la publicitat, l'etiquetatge i la informació, i sobretot estableix l'obligatorietat als establiments de proveir-se de fulls de reclamació. Hinojosa també va destacar que es manté la continuïtat en mediació de la Unitat de Comerç i Consum, però que la llei també estableix un procediment judicial abreujat, al qual els consumidors podran acudir en cas de no poder resoldre el conflicte o si volen demanar danys i perjudicis per conductes prohibides. L'acció en justícia pot ser interposada pel perjudicat, les associacions i el ministeri fiscal. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT