PUBLICITAT

El ple aposta per la contenció sense incrementar la fiscalitat

  • L'oposició de MM vota en contra de 15 mesures per reduir la despesa i reactivar l'economia
GLÒRIA GURDÓ
LA MASSANA

Periodic
Els cònsols, David Baró i Rauel Ferré, presideixen el Consell de Comú de la Massana, ahir al matí Foto: TONY LARA

El Comú de la Massana va aprovar ahir per nou vots a favor i tres en contra, 15 mesures de contenció i de reactivació de l'economia de la parròquia. Si les primeres permetran un estalvi de 355.000 euros, les segones tenen la virtut de no costar res a priori, tot i que representen una disminució dels ingressos comunals per avantatjar empresaris, comerciants i constructors, però també el mateix ciutadà. En el capítol de l'estalvi la corporació massanenca proposa la suspensió de primes al funcionariat (gestió d'acompliment), cosa que representa un estalvi de 122.400 euros; i la congelació de l'augment de l'IPC en tots els sous del personal del comú i dels càrrecs electes, que es tradueix en un estalvi de 41.000 euros més. A més, no cobrirà les vacants per baixa o jubilació. A les mesures destinades de contenció de la despesa de funcionament, el ple també va afegir rescindir el contracte de lloguer del Prat de la Ribera a partir del proper abril i traslladar el nou aparcament turístic per a autobusos a l'aparcament de la Farga Rossell, cosa que suma 52.000 euros més d'estalvi anual, i la negociació de tots els contractes de lloguer vigents a la baixa, per obtenir un nou estalvi de 138.600 euros més, respecte de l'any passat.

Activitats / L'ajustament progressiu de les activitats no socials al seu cost real, tot i «garantint-ne l'accés a tothom a través de les ajudes a les famílies», va ser l'última de les mesures de contenció aprovades ahir. Els cònsols van reconèixer que l'estudi que estan fent tots els comuns sobre oferta i demanda d'activitats aboca un saldo bastant deficitari en conjunt, ja que la demanda –per a 7.489 activitats (esportives, culturals i socials) programades cada any–, només és de 4.894 entrades. I van defensar que «a la Massana i Ordino hem mancomunat molts serveis i activitats per evitar duplicitats i seguir en la línia de l'estalvi». Baró va afegir que «estem oferint un ventall d'activitats que registren una ocupació força alta i subvencionem els preus amb mesura».

Reactivació / El comú massanenc també va anunciar que està treballant en la redacció del nou POUP i que establirà la cessió econòmica en sòl urbà definitivament al 5%. Baró va argumentar la mesura en què «no volem afavorir els ciutadans, que ara s'hi acullin, en detriment d'uns altres que vulguin construir més tard». Aquesta no és l'única mesura per afavorir la represa de la construcció, ja que la Massana també congela l'impost sobre el sector mantenint les bonificacions del 75% sobre la quota tributària dels edificis de nova planta o sobre l'ampliació d'edificacions existents que es destinin a ús propi o de lloguer, així com les que es destinin a ús d'aparcament. Per últim, la quota tributària per a les edificacions de nova planta o les ampliacions d'edificis per a ús agrícola i ramader es beneficiaran d'una bonificació del 90%.

Les altres mesures que va aprovar la corporació local –tret de la congelació de l'impost sobre la residència (foc i lloc) que afecta tota la ciutadania–, van destinades a reactivar el comerç i les activitats empresarials i professionals. Així, exonera els drets d'obertura per a qualsevol comerç o activitat independent. De la mateixa manera, la Massana exonera de l'impost de radicació els joves emprenedors (fins als 35 anys) per un període de dos anys. I a més, tota nova activitat tindrà un descompte del 50% per aquest concepte. També va corregir la quota de liquidació per a totes les activitats artesanals que es desenvolupen als pobles, que queda establerta en el 0,5%.

Oposició en contra / Els consellers Robert Albós i Jordi Serra de Moviment Massanenc (MM) van votar en contra de les mesures pel fet que la majoria no havia volgut incloure les que MM havia proposat en la Comissió transversal on es van pactar. MM va demanar la reducció dels sous dels elegits, la instauració d'una nova taxa i la reducció de l'hora d'aparcament gratuït als pàrquings verticals a mitja hora. Albós va argumentar que «quan es vol arribar a un acord no només s'ha d'exigir sinó que també s'ha de saber cedir a favor de l'altra part».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT