PUBLICITAT

L'empresari disposarà de la quota de treball durant un mes

  • El Grup parlamentari demòcrata vol donar solució al problema de les parròquies altes
  • Creen tres modalitats noves d'autoritzacions de treball i en modifiquen dues
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers generals demòcrates Carles Ensenyat, Sílvia Riva i Meritxell Mateu, ahir. Foto: TONY LARA

El Grup Parlamentari Demòcrata va entrar ahir a tràmit parlamentari una proposició de llei de modificació de la Llei d'immigració per tal de, per una banda, «adaptar aquesta llei a l'obertura econòmica», ja que amb aquesta s'han donat casos d'empreses que tenien problemes per disposar de les pertinents autoritzacions, i per l'altra, «complir amb el compromís electoral de donar facilitats a les empreses per a la contractació i agilitzar i flexibilitzar el mercat laboral», tal i com va explicar la consellera general, Silvia Riva.

En aquest segon eix, una de les modificacions que el conseller Carles Ensenyat va destacar va ser la del sistema de quotes, amb l'objectiu que els empresaris puguin disposar d'un mes per contractar un empleat sense perdre la quota. Aquesta era una demanada freqüent sobretot dels empresaris de les parròquies altes, que, segons va explicar Ensenyat, sovint es troben amb la problemàtica que contracten un empleat que al poc temps troba feina a les parròquies centrals i llavors perden la quota.

El conseller va afegir que, amb aquesta modificació no s'acaba amb el sistema de quotes per tal de seguir donant prioritat als treballadors del país que es troben a l'atur.

NOVES MODALITATS / El grup parlamentari, en coordinació amb el Ministeri d'Interior, ha creat tres noves tipologies d'autorització per «adaptar-se a l'obertura»: la primera, tal i com va explicar la consellera general demòcrata Meritxell Mateu, és una autorització de treball sense residència, destinada a satisfer les necessitats de les empreses multinacionals que s'intal·lin a Andorra, per tal que aquestes puguin gestionar des d'aquí els seus empleats a l'estranger. Tal i com va aclarir Mateu, aquets treballadors no cotitzaran a la CASS perquè «de moment» la llei no ho permet.

La segona nova autorització va orientada als treballadors per compte propi que es vulguin establir a Andorra per tal d'obrir-hi un negoci, en el marc de la llei d'inversió estrangera. Segons va explicar Mateu aquestes persones hauran d'acreditar l'obertura del negoci, que hi treballen i que tenen més del 10% de les accions de la societat.

Finalment, la tercera autorització va destinada a les persones que vulguin ingressar en un centre geriàtric privat o centres de cures mèdiques o terapèutiques. Mateu va subratllar que en aquest cas la llei no contemplarà la possibilitat de fer un reagrupament familiar.

MODIFICACIONS / A més, en la proposició de modificació de la Llei, el grup parlamentari ha introduït dues modificacions a les autoritzacions actuals.

En primer lloc, una per regular els permisos d'estudiants en pràctiques. Aquesta té per objectiu obrir aquesta autorització als estudiants estrangers i que les pràctiques puguin ser remunerades, i, per altra banda, perquè també s'hi puguin acollir els monitors estrangers que vénen a fer entrenaments esportius, tal i com va explicar Mateu.

En segon lloc, en la proposició s'ha modificat també les autoritzacions de treball de curta durada, amb l'objectiu d'obrir-la a tots els sectors; amb l'afegit que la taxa del permís de treball no s'haurà de pagar si la contractació és inferior a cinc dies.

Per acabar, també s'ha ampliat el termini en què un treballador d'una empresa andorrana pot desenvolupar la seva feina a l'exterior, passant de a sis mesos a dotze mesos prorrogables.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT