PUBLICITAT

Jan s'apunta al saló de la nostàlgia

  • El pare de ?Superlópez' torna amb ?Don Talarico', joia ?vintage' dels 70
  • Rubín, amb ?El Héroe, i Kenny Ruiz, amb ?Soum', completen un cartell on els esperen Longarón, Ventura, Ezquerra i Planellas
A. L.
LA MASSANA

Periodic
El cartell de Planellas per al saló, amb tots els personatges de la 16a edició. IL·LUSTRACIÓ: JORDI CASELLAS

Es fixi bé la tropa de comiqueros de guàrdia en el cartell d'aquí al costat. El firma Jordi Planellas –notícia de les grosses: és el primer autor de casa que mereix tan alt honor– i el dibuixant escaldenc ha fet desfilar per la Closeta, la seu històrica de la Massana Còmic, tots els personatges que entre el 22 i el 24 de març pul·lularan pel saló. Absolutament tots. Com que la veterania és un grau, comencem pel marine que Longarón va convertir en imatge de marca de les estupendes Hazañas Bélicas –ja saben: cigarreta als llavis, subfusell Thompson en bandolera i pinta de veterà de la campanya de Tarawa sortit directament de Toy Story. La mítrica sèrie creada per Boixcar i publicada des de finals dels anys 40 per Toray serà un dels ganxos de la 16a edició del saló, amb estand propi –portades històriques del mateix Longarón, l'original del GI i un quadernet que mai no es va arribar a publicar– i la torna d'una molt prometedora conferència sobre les Nuevas Hazañas Bélicas, aquesta raríssima aventura en què s'han embarcat Joan Navarro i Editores de Tebeos –reinterpretació contemporània de la idea original, ambientada a la guerra civil espanyola amb guions d'Hernán Migoya i il·lustradors actuals– que sembla que ha arribat a la seva fi després d'una vintena de números. Es veu que al mercat de la historieta no hi ha gaire lloc per a singladures romàntiques.

Continuem pel paio aquest amb nas monumental i espasa toledana digna de Los Immortales que ensenya la poteta sobre el rètol de la Massana Còmic: un històric que respon al molt improbable nom de Don Talarico i que constitueix l'aposta arqueològica del saló. El va parir –amb perdó– Juan López Fernández, Jan, va veure la llum el 1970, gran anyada, a la revista Din Dan –sona a madalena proustiana en quadricomia, ¿oi?– i ja se li intueix la retirada amb Superlópez, personatge nascut oficialment el 1978 que tres decennis i mig centenar d'àlbums després –incloses, ep, Les muntanyes voladores– ocupa per dret propi un lloc de privilegi a l'Olimp dels superherois contemporanis i que ha elevat Jan als altars de la historieta espanyola i europea. Ho sabem prou bé perquè és un clàssic del saló. La gràcia és que ara compareix amb aquest Talarico, una joieta vintage, un pèl kitsch i naturalment descatalogada, del qual s'havien perdut els originals i que Amaníaco Ediciones ha reconstruït a partir d'un vell exemplar de l'àlbum. Pura arqueologia, ja ho dèiem. És el que tenen els comiqueros de la pasta de Pieras, l'ànima del saló: si no tornen a tastar la seva madalena, rebenten. I Jordi Coll, l'editor d'Amaníaco, és de la mateixa estirp.

Dues altes i dues baixes

El Talarico de Jan –un heroi de la Reconquesta espanyola emparentat abans amb Don Mendo que amb el Cid, per entendre'ns– constitueix la dosi entranyable d'un saló que inclou dues sorpresetes d'última hora que també trobaran al cartell de Planellas (i a la Closeta, és clar): d'una banda, el catxes aquest amb cota de malla, pantalonets curts de jugador de bàsquet dels 80, mitges ajustades i botes altes. Un tros d'home, vaja. Vestuari com es veu propi d'El héroe, que aquest és el nom del personatge creat per David Rubín –una revisió dels dotze treballs d'Hèrcules– amb què el dibuixant gallec té totes les butlletes –augura Pieras– per alçar-se amb el premi al millor àlbum espanyol del 2012 al pròxim saló de Barcelona –on per cert, ja va sucar el 2007 com a millor autor revelació del 2007 per La tetería del oso malayo, que és un títol ben misteriós. L'últim a apuntar-se al saló és l'alacantí Kenny Ruiz, autor de Soum, un spin off amb ànima de manga que explota les possibilitats d'una bella criatura concebuda per Luis Royo, vell conegut de la Closeta. Amb aquests antecedents, ja s'ho deuen veure venir, Soum només pot ser la senyoreta estupenda amb top, cua interminable i mitges de col·legiala per qui Talarico sembla haver perdut l'oremus. No es confonguin, ep, amb la fresca amb cornamenta que va del bracet del Groucho de Ventura, personatge aquest últim sortit de la ploma d'Esteban Maroto i que –oh, llàstima– ha saltat finalment del cartell. Tant, que s'hi queda. Serà a la Massana com si diguéssim en efígie. No és l'única baixa: tampoc compareixeran les Sonrisas de Bomaby de Susanna Martín, anunciades setmanes enrere en un rampell d'eufòria. Un altre any serà.

La resta dels personal el repassarem rapidet, perquè ja l'hem anat desgranant els últims mesos en aquest mateix racó de diari. Menció especial per a la Txell, la rossa d'ullassos verds que serà la nostra guia per la Història d'Andorra que el mateix Planellas presenta a la Massana i en rigorosa primícia, i a Ventura, que compareix per partida doble: com a autor d'un dels episodis de les Nuevas Hazañas Bélicas i com a pare del Groucho dels delirants Grouñidos en el desierto que constitueixen una de les grans aportacions d'El Jueves a l'humor universal. El cartell de la Massana el completen Carlos Ezquerra, amb Judge Dredd, i el valencià Mique Beltrán, un històric de la historieta espanyola –va deixar petja a la difunta revista Cairo amb Cleopatra– que semblava perdut per a la causa i que el 2007 va tornar per la porta gran amb Marco Antonio, el nen amb poders paranormals que aquí al costat jeu a la falda de Dredd.

Ja es veu que, amb Hazañas Bélicas, Grouñidos, Talarico i fins i tot Dredd el saló apel·la aquest curs a la nostàlgia i aposta per tocar la fibra sensible, a la vegada que s'ho juga quasi tot als dibuixants en plantilla d'Editores de Tebeos, el segell de l'exglénat Joan Navarro, i –cosa estranya i pelet temerària– prescindeix sense manies del . Ja es veurà si l'encerten, igual que amb el canvi de dates –del tradicional primer cap de setmana de maig al penúltim de març– per captar nous clients. Tan de bo sigui així. La inauguració oficial, el 22 de març a la Closeta; la prèvia, el 20 a les Fontetes amb Ezquerra i Dredd. El plat fort, el 23 a la tarda amb marató de firmes i conferències, i l'endemà, projeccions de pel·líocules (Les aventures de Tadeo Jones, Judge Dredd i Los Vengadores). Durant tots tres dies, atenció, mercadillo popular consagrat al còmic usat –tebeos i merchandising, res més. I tot gratis. Tot. Comper pedre-s'ho.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT