PUBLICITAT

L'USdA demana pels sindicats ajudes del Govern i dels comuns

  • Ubach a favor de la unitat d'acció conjunta dels públics i privats
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joan Torra, president de l'ABA amb el secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach Foto: TONY LARA

L' USdA lamenta l'actual situació de deixadesa per la que travessen les diferents associacions laborals del Principat sense cap tipus d'ajudes per part de les administracions públiques. En aquest sentit el seu secretari general, Gabriel Ubach creu que tant l'Executiu com les corporacions locals haurien de subvencionar als sindicats a l'igual que passa als països veïns. De fet, l'USdA rep ajuda econòmica de França i Espanya i no d'Andorra.

Una fórmula de finançament pública que podria coexistir amb els diners procedents dels ingressos per les quotes d'afiliació dels militants. Actualment en el cas de l'USdA es cobren 15 euros a l'any. Els minsos ingressos econòmics no permeten oferir algunes prestacions als afiliats, com per exemple un assessorament jurídic gratuït. Ubach va reiterar ahir que els sindicats «seguim deixats de la mà de Déu». A Espanya els treballadors afiliats a les associacions laborals aporten un 1% del seu salari mensual a les arques dels sindicats, «una cosa impossible ara per ara a Andorra».

No és del mateix parer el secretari general del SAT, Guillem Forniele,s que pensa que si es rebessin diners públics això «aniria en detriment de la mateixa independència del moviment sindical davant els poders públics».

Una situació econòmica feble dels sindicats, justament quan aquesta setmana es compleixen els 20 anys de la Constitució, i que es veu agreujada per una llei sindical «no consensuada ni desenvolupada», segons Ubach. L'article segon de la Carta Magna fa referència als drets socials i laborals dels treballadors. Cinc anys després de la seva aprovació només una trentena d'empreses del país compten amb un delegat de personal. La legislació estableix que a partir de 20 treballadors les empreses poden tenir un representant dels treballadors que no té perquè formar part d'una associació sindical.

SECTOR PÚBLIC I PRIVAT / L'USdA creu que ara per ara és més necessària que mai la unitat d'acció sindical. D'aquesta forma, Ubach va contestar al tresorer del mateix sindicat, Joan Torra, que es va declarar partidari que els empleats públics tinguin els seus propis sindicats davant els treballadors del sector privat. El tresorer de la Unió Sindical d'Andorra, Joan Torra, va explicar que hi ha sindicats de la funció pública que es plantegen desvincular-se de l'entitat, com és el cas de l'Associació de Bombers que ell mateix presideix.

El motiu d'aquesta decisió és que entenen que l'USdA «s'ha de moure a través d'afiliacions individuals i del sector privat», ja que a nivell públic els sindicats ja són «nombrosos i forts» i on fan falta sindicats és al sector privat.

Per a Ubach «els sindicats de funcionaris han de tirar del carro i empenyent perquè la legislació pugui canviar en favor dels treballadors de la privada». «Junts fem més força», va assegurar. Davant una conjuntura econòmica complicada «cal unir esforços i establir un marc legislatiu normalitzat davant un sindicalisme andorrà bastant feble».

Bona prova d'aquesta feblesa,és que a Andorra «el treballador no es pot dedicar a fer política cosa que no passa amb els empresaris». Per a Ubach un 80% dels polítics formen part del sector empresarial.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT