PUBLICITAT

De maçons, templers, l'Opus i una perfumera andorrana

  • Es publica ?La revelación de Qumran', intriga amb vocació de ?best seller'
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El gironí David de Pedro, amb un exemplar de La revelación de Qumrán Foto: DAVI DE PEDRO

Hi posin una generosa cullerada de maçoneria, dues de cavallers templaris i tres d'Opus Dei; hi afegeixin una colla de personatges històrics –un emperador (Carlemany), un rei (Felip IV de França) un papa (Climent V) i, ja que hi som, Jesús de Natzaret–, hi barregin la rica, estupenda i políglota hereva del gran imperi de la perfumeria andorrana i un grapat de manuscrits arameus que –diuen– poden canviar la història de l'Església catòlica; ho agitin tot una bona estona —posem que mig miler llarg de pàgines– i el resultat final serà –no falla– La revelación de Qumran. Una novel·la amb intriga eclesiàstica en la millor (!) tradició del Codi de Vinci, amb ànima i vocació de best seller –però això ja es veurà– i amb què el gironí David de Pedro (Cassà de la Selva, 1967) debuta en la ficció. Si avui ensenya la poteta en aquest racó de diari és per la deriva andorrana del patracol: d'entrada, Helena Cots, vidua de l'empresari Charles Girbois i patrona per via marital –ho dèiem al començament– de la principal cadena de perfumeries del país. Que ningú no s'espanti perquè qualsevol semblança amb la realitat és pura coincidència, i la cadena en qüestió es diu ni més ni menys que Aromas. Resulta que la senyora Cots hereta a la mort del pobre Charles no només l'imperi empresarial sinó també el títol de Gran Mestra (?) de la Lògia maçònica de França i d'Espanya i, per si no n'hi havia prou, un enigmàtic pergamí que aixecarà les suspicàcies i les ambicions tant dels col·legues maçons del difunt com —atenció– del servei secret (??) de l'Opus Dei.

Com es veu venir ja des del títol, es tracta d'un dels manuscrits del Mar Mort, per una carambola de la literatura en poder de la família Girbois des que al segle IX el gran Carlemany premiés amb tan exòtic present els serveis prestats pel fundador de la nissaga a la batalla de la vall de Querol, després de la qual aquell Girbois primigeni es va instal·lar al Principat per desposar-hi una bella nativa: Meritxell, pubilla dels Almugàver. El pergamí conté revelacions comprometedores sobre el primer Cristianisme, amb Sant Joan Baptista i el mateix Jesucrist com a veus autoritzades que ens parlen des del fons de la història. Entremig, la Cots, que comptarà amb l'ajuda del deu patrimoni, del seu cognom i d'un comptable gironí –de nom, Óscar García: no es pot tenir tot– per fer front a maçons, templaris i –ejem– opusdeistes que es volen apoderar del manuscrit.

La revelación de Qumran destil·la aromes de best seller per tots els porus. De fet, diu De Pedro que al còctel d'història, esoterisme i religió hi ha afegit unes bones dosis d'erotisme inusual en aquest tipus de literatura, amb la sola pretensió d'enganxar el lector de gènere. L'ombra de Dan Brown és allargada, i no només perquè el Codi da Vinci conté també una surrealista escena andorrana. Diu que l'Opus Dei s'hi ha posat en contacte amb la intenció –sembla– d'introduir-lo en els misteris de la prelatura, i admet sense manies que una mica de polèmica tampoc no li vindria malament. La novel·la, publicada primer en versió electrònica –pot descarregar per un preu quasi irrisori a Amazon– i recentment en paper, ha col·locat un miler d'exemplars, i constitueix exactament el tipus de literatura que consumeix de Pedro, ara mateix embarcat en la lectura de La clau del destí, de Glenn Cooper, i d'Atlantis, de David Gibbins, i admirador de la Katherine Neville d'El 8. Més crític es mostra amb Brown, de qui només enveja l'èxit estratosfèric. Per cert, ja treballa en la segona novel·la, una mena d'spin off en què tindran cabuda aluns dels personatges de La revelación de Qumran. Ja ho saben: a Amazon, per 1,75 euritos de res.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT