PUBLICITAT

Entre Groucho, Dredd, la Txell i 'Hazañas Bélicas'

  • La Closeta acull el cap de setmana una nova edició del saló, amb la ?Història digital d'Andorra' com a estrella de regust local
A. L.
LA MASSANA

Periodic
A la primera fila, Ruiz, Beltran, Ventura i Ezquerra; rere el primer, i amb cabell blanc, Jan, en la inauguració del saló. Foto: ÀLEX LARA

La Massana pot reclamar amb tota legitimitat el títol honorífic de capital del còmic, com no es cansen de repetir –és clar que sí– des de la Casa Comuna. Ho és, com a mínim, d'aquest racó del Pirineu, i la 17a edició del saló que va arrencar oficialment ahir a la Closeta n'és una prova indiscutible: mitja dotzena d'autors de primeríssima fila de la historieta espanyola contemporània s'hi donen aquest cap de setmana cita. Amb plats per a tots els paladars, com insisteix l'ànima de la Massana Còmic, l'incombustible i insubstituïble Joan Pieras: els més veterans hi trobaran una vaca sagrada com ho és el barceloní Jordi Longarón, portadista d'aquelles Hazañas Bélicas que van marcar època al còmic hispà dels anys 50.

Tanta, que una altra patum de renom internacional, el saragossà Carlos Ezquerra –pare de Judge Dredd, amb estand propi a les Fontetes– el considera un dels seus mestres indiscutibles. Que Longarón no pugui assistir finalment a la sessió de firmes, aquesta tarda a partir de les les 16 hores, és un mal menor de fàcil reparació: les planxes d'un episodi inèdit de les Hazañas Bélicas que s'exposen a la Closeta en rigorosa primícia. Quasi res. I com que també el còmic té un escalafó i una tradició, si Ezquerra és fill artístic de Longarón, dues de les promeses que s'estrenen al saló –el gallec David Rubín, amb El Héroe, i l'alacantí Kenny Ruiz, amb Soum– es reconeixen deixebles entusiastes del pare de Dredd. I nebots més o menys pròxims de Jan, que repeteix al saló però aquesta vegada no amb Superlópez sinó amb Don Talarico, un personatge rescatat del bagul dels records en una tan lloable com insòlita operació d'arqueologia comiquera perpetrada per l'editorial Amaníaco.

La recuperació d'aquesta sèrie dels anys 70 protagonitzarà la primera de les tres conferències de la tarda; també tenen reminiscències arqueològiques les Nuevas Hazañas Bélicas, en què autors contemporanis –Enrique Ventura, entre d'altres– reinterpreten la mítica sèrie de Boixcar, Longarón i companyia: per a les noves Hazañas serà la segona de les tertúlies, amb el guionista Hernán Migoya i l'editor Joan Navarro. I la tercera, per a la Història digitial d'Andorra, que firma l'escaldenc Jordi Planellas, publicat per Aloma –al saló s'hi presenta una edició limitada i en rústica de 50 exemplars; la tapa dura arribarà per Sant Jordi– cridat a convertir-se en l'estrella d'aquesta 17a edició. La nòmina d'autors la completen el valencià Mique Beltrán, un històric del Pequeño País recuperat per a la historieta amb les aventures de Marco Antonio, i el madrileny Ventura: sí, home, el de Grouñidos en el desierto. El tenen aquí al costat.

Molt hispà, segurament. I es defensa Pieras pel primeríssim nivell dels il·lustradors espanyols, i perquè els tres francesos que havien de venir –Romain Hugault (El gran duque), Yves Swolfs (El príncep de la noche) i... ¡Phillipe Franc (Largo Winch)!– es van caure a última hora del cartell. Però en té els correus, que consti. En fi, un altre any serà. Perquè hi haurà una 18a edició, segons va confirmar ahir la consellera de Cultura, Jael Pozo, i el saló complirà la majoria d'edat: «La voluntat del comú és continuar recolzant-lo amb recursos humans, logístics i econòmics, perquè s'ha convertit en una referència cultural i també en un reclam turístic». I més que ho serà, cal esperar, amb l'avançament al març. A veure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT