PUBLICITAT

Augmenta el nombre de famílies sense recursos

  • El Comú d'Andorra la Vella rep un 24% més de demandes socials al 2012 arribant a les 349?
  • Les principals dificultats actuals són especialment econòmiques més que socials
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Les persones que s'adrecen a l'àrea del social del comú de la capital s'incrementa any rere any. Foto: TONY LARA

Nou canvi d'escenari. Si fins fa uns quants anys les persones que s'adreçaven als serveis socials del Comú d'Andorra la Vella ho feien buscantsortides a les seves problemàtiques socials, el 2012 ho van fer majoritàriament a la recerca de recursos econòmics. L'actuació de crisi també es reflexa en la petició d'ajudes. Segons la memòria del departament social de la capital de l'any passat, feta pública ahir, es van obrir un total de 167 expedients, 74 més que el 2011. Dels expedients intervinguts es van tramitat 349 demandes, un 24% que l'any anterior (83 demandes més).

PRESTACIONS / De les ajudes, la majoria corresponen a prestacions indirectes per exoneracions o reduccions de tarifa del cost d'algun dels serveis comunals (270) i la resta són ajudes directes de transferències econòmiques per als usuaris (20) i per altres motius (59).

Les prestacions directes van pujar un 35% respecte del 2011 i es van atorgar per temes d'habitatge, manutenció o activitats de lleure, entre altres. En total, es va destinar per a aquesta finalitat 13.037 euros, dels quals 4.300 hauran de ser retornats pels usuaris en els terminis que puguin.

Pel que fa a les prestacions indirectes, es van registrar 58 demandes per a resoldre tràmits, 51 per a exoneracions o reduccions de tarifes del Llamp, 39 per a les escoles esportives, 37 per al Casal Calones, 24 per a la ludoteca, 14 pel Servei d'Atenció Domiciliària i 13 més per a l'Escola Bressol. La resta corresponen a l'escola d'art, els àpats a domicili o el centre esportiu dels Serradells, entre altres. Segons els càlculs del Comú, la corporació va deixar d'ingressar per aquest concepte 79.250 euros.

El pressupost per a aquesta àrea de Social és de 100.000 euros i ja se n'ha executat el 105%, segons va reconèixer la cònsol Rosa Ferrer.

La treballadora social, Marta Jordana va explicar que el perfil de l'usuari ha canviat respecte al dels darrers anys, on es tractaven casos més relacionats amb problemàtiques socials. El panorama és ara diferent i molt vinculat a la crisi: famílies amb fills amb pocs recursos. En molts casos demanen ajuda per accedir a activitats de lleure com la ludoteca o el Llamp.

Ferrer va indicar que malgrat que es manté l'actual partida pressupostària per aquest any, es busca «optimitzar al màxim els recursos i trobar fórmules per destinar diners a altres projectes». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT