PUBLICITAT

La fi de la muntanya russa

  • Després que la inflació arribés al màxim del 5,9% el juliol del 2008 i al mínim històric del -2,3% l'any passat, l'indicador torna a donar un respir
M. R.
ESCALDES-ENGORDANY

El juliol està sent per a Andorra un mes crucial a l'hora d'analitzar l'evolució de la inflació. Almenys així es confirma després de contemplar els nivells en què aquest indicador s'ha anat situant durant els últims tres exercicis. I és que si bé al juliol del 2008 es va arribar al màxim del 5,9%, la xifra també va ser històrica amb el mínim del -2,3% que es va assolir ara fa un any, quan es va arribar al topall negatiu que es va repetir a l'agost i que va ser l'origen d'una remuntada fins a l'actual 1,9%.

Ara bé, el creixement des que s'arribés a aquest llindar negatiu, amb un tancament de l'any en un també històric 0% que va derivar en el primer any d'inflació "congelada", sembla haver tocat sostre momentàniament, en espera de l'evolució dels mercats. Val a dir, però, que en uns mes com el juliol, on les rebaixes s'han deixat notar especialment en el comportament dels vestits i el calçat, el creixement no estaria en dubte, com tampoc no ho hauria d'estar si a l'agost l'indicador no evoluciona, ja que l'any passat també va succeir el mateix, tot i que en aquell cas va ser estabilitzant la frenètica davallada.

Pressupost en positiu

Després que l'any passat es tanqués l'exercici amb l'esmentat IPC del 0%, un dels fets que garanteixen que l'indicador serà en positiu al tancament d'aquest any és la previsió del Govern al seu document de directrius per a l'elaboració del projecte de Pressupost de l'any vinent, que serà el full de ruta per a l'elaboració de les línies mestres.

En aquest cas, l'avantprojecte de Pressupost s'elaborarà "prenent com a estimació de creixement" d'aquest índex "per a l'exercici 2010 en l'1,3%". Aquest fet confirmarà del tot la fi de la muntanya russa en què durant prop de dos anys s'ha vist abocada l'economia an- dorrana, molt influïda per la conjuntura negativa global. La potència d'aquest creixement, però, serà una altra cosa, ja que Andorra continua patint la crisi estructural interna.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT