PUBLICITAT

El síndic anuncia una reforma del reglament del Consell General

  • El Tribunal de Comptes podria fiscalitzar en el futur els moviments dels diferents grups parlamentaris
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El Síndic, Vicenç Mateu, entrant a la sala de premsa del Consell General després de la Junta de Presidents Foto: TONY LARA

Una situació insòlita que mai s'havia produït en el si del Consell General. L'afer de les transferències dels romanents del grup del PS ha deixat al descobert l'absència de una reglamentació específica que contempli si els grups parlamentaris han de retornar al final de cada exercici pressupostari els diners sobrants dels diners rebuts i quina és la utilització que es fa de les assignacions econòmiques que cada agrupació rep per part de Sindicatura.

El síndic general, Vicenç Mateu va explicar ahir que davant aquest buit normatiu s'haurà d'obrir un «procés de negociació dels grups parlamentaris per a la reforma del reglament del Consell General», per tal d'evitar que es repeteixin situacions com les que s'estan vivint en l'actualitat. Aquesta manca de reglamentació ha de servir per «marcar un abans i un després» que permeti la seva regulació, fins i tot «via llei aquest mateix any», va afegir. Mateu va recordar «la minsa base legal i pràctica» i la necessitat i voluntat de regular. També va explicar que el debat ja està obert pel que fa a la creació d'una legislació sobre el finançament dels partits i això a més «hauria d'afectar de retruc als comptes dels grups parlamentaris».

DEMANDA DEL PS / D'acord amb la nova Junta de President, reunida ahir, la Sindicatura s'ha donat un marge de temps, a demanda del grup socialdemocràta, per poder resoldre el conflicte que s'ha plantejat arran del traspàs de 418.000 euros realitzat per Jaume Bartumeu al Consell General, en concepte de romanents que van generar els comptes del PS en exercicis anteriors al 2011. Mateu va indicar que Sindicatura s'ha posat a treballar per examinar de manera exhaustiva com donar resposta a la reclamació dels socialdemòcrates i estudien la forma jurídica i legal que ho permeti. No descarten recórrer a assessors externs per fer-ho possible.

D'altra banda, els socialdemòcrates no han plantejat de moment la mediació del síndic en relació als 132.000 euros que Jaume Bartumeu va transferir del grup del PS al Mixt. Mateu va manifestar que només té constància d'una carta del mateix Bartumeu acompanyada d'un rebut bancari en el que consta aquesta operació bancària.

ASSIGNACIONS / Les assignacions econòmiques que contemplen per a aquest any els Pressupostos del Consell General als grups parlamentaris és de 282.399 euros que es repartiren a partir d'ara les tres agrupacions. Els tres presidents es van posar d'acord sobre la distribució dels diners a partir del segon semestre d'aquest any.

Aquest percentatge es reparteix de la següent manera: Un 30% dels diners es destina a parts iguals a cada grup, un 30% en funció del nombre de consellers i, finalment, el 40% restant es paga als consellers generals que tenen dedicació exclusiva i a altres conceptes.

Acord condicionat / La Junta de President també va acordar les xifres de transferència que els grups del PS i DA hauran d'aportar al grup Mixt en relació al primer semestre d'aquest any, i que és la diferència respecte al repartiment de les assignacions durant aquest període. Així el demòcrates han d'abonar 7.951 euros mentre que el PS, 18.347 euros. El síndic va informar que durant la reunió mantinguda amb els presidents, el nou líder del grup socialdemòcrata va expressar la seva negativa a pagar aquests diners al Grup Mixt mentre no es resolgui el seu contenciós de la demanda de reposició dels 418.000 euros.

NOU SECRETARI / El nou Secretari de la Sindicatura serà escollit en la propera sessió del Consell General que tindrà lloc el dijous 9 de maig. Serà el primer punt de l'ordre del dia, segons va acordar la Junta de Presidents.

Mateu espera que abans del 30 de juny puguin entrar a tràmit parlamentari, per la via d'urgència, la reforma de la CASS, la llei de l'INAF i les dues lleis financeres.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT