PUBLICITAT

Els comuns podran cobrar els impagats sense límit de quantia

  • Les administracions tenen milions d'euros pendents a la batllia en forma d'execució de sentències
GLÒRIA GURDÓ
ENCAMP

Periodic
Els cònsols de totes les parròquies reunits al voltant de la taula del consell de comú a Encamp, ahir Foto: àlex lara

Després de la reunió de cònsols, celebrada ahir a Encamp, el cònsol major de la parròquia, Jordi Mas, va explicar que « el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha vingut a explicar-nos el projecte de llei que permetrà a les administracions executar les sancions i els impagats». Mas va celebrar la notícia tot i que va matisar que «de moment només se'ns ha comunicat les consideracions generals, però finalment els comuns podrem executar les sentències administratives, una vegada esgotats els terminis de reclamació, i sense que això afecti el dret dels ciutadans de recórrer a la justícia si no hi estan d'acord». I va afegir que «un cop aprovada la llei tindrem al nostre abast les eines necessàries per no tenir tants diners penjats a la Batllia», encara que va admetre que les execucions de sentències administratives també són una sobrecàrrega per a la primera instància. Mas va insistir en la urgència de tirar endavant el projecte de llei, perquè «tenim por de que el deute pugui prescriure i perdem aquests ingressos». I és que el deute que els comuns no han sumat conjuntament, puja a 1,5 milions d'euros en el cas d'Encamp i a 2 milions d'euros, en el d'Andorra la Vella, segons l'aproximació que va fer Mas per argumentar la insistència de les corporacions locals en reclamar la mesura.

Sense límit de quantia / Del que si es van felicitar els cònsols és que el projecte de llei en el qual treballa el Govern i la majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA) que li dóna suport, és que l'esborrany preveu que els comuns puguin executar el deute sense límit de quantia. «Fins ara parlàvem de quantitats entre 3.000 o 6.000 euros, perquè la majoria d'execucions, el 98%, són inferiors a 3.000 euros, però aquest aspecte es deixarà obert com es fa en altres països i no hi haurà límit». O sigui que els comuns podran executar impagats i sancions per l'import que sigui, sense haver de recórrer a una altra jurisdicció per cobrar-los. I a l'hora de cobrar, també podran embargar els administrats que no paguin, encara que aquests puguin recórrer després. No obstant això, Mas va matisar que «no embargarem qualsevol cosa ni tot. Dependrà del deute i dels recursos de cada persona». I va afegir que «per 300 euros tampoc no embargarem un pis, per di-ho d'alguna manera, ni tampoc béns que l'administrat necessiti per viure».

Recuperar temps perdut / Amb tot, Mas també va precisar que tot el que està en procediment obert a la Batllia, no ho podrem executar, per això, hem demanat al ministre, que de seguida que entri en vigor la llei, puguem recuperar tots els expedients que la Batllia encara no ha obert per poder-los executar des de les administracions». La visita d'Espot també s'emmarca en la necessitat de recollir l'opinió dels cònsols i que aquests «puguem aportar els nostres suggeriments o millores en el projecte de llei, abans de que s'aprovi el text final». De fet, Espot ja va explicar a EL PERIÒDIC, que «estem treballant en dos esborranys de projectes de llei per implantar l'autotutela de les execucions administratives per part de les pròpies administracions i de les entitats parapúbliques, i per crear també la figura del saig per executar les resolucions civils», amb la intenció de descarregar la Batllia de les execucions que acumulen els retards més importants i que comporten una càrrega de feina afegida. El ministre va insistir en que «volem aconseguir que el propi govern, comú o parapública, puguin reclamar qualsevol acte administratiu a l'administrat que no compleix». I va reiterar que «ben entès amb tota la cautela necessària per garantir el dret de l'administrat d'oposar-s'hi i fer recursos a altres jurisdiccions si no està d'acord amb l'actuació de l'administració o de l'entitat respectiva». Ahir, Mas també va recordar que el procés per reclamar un impagat és llarg i pesat, perquè passen almenys dos mesos entre la primera reclamació de deute que es fa mitjançant una carta al deutor fins l'última que es fa davant el batlle, passant per la publicació de la reclamació del deute al BOPA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT