PUBLICITAT

Els recursos financers pugen un 14% el 2012 mentre tots els indicadors econòmics van a la baixa

  • Encara no es troben símptomes de recuperació de l'economia, i de fet no confia que el 2013 o el 2014 s'hagi de notar una millora
05052013-bpa
L'analista macroeconòmic de la Banca Privada d'Andorra, Carles Folch, durant la presentació de la síntesi d'indicadors econòmics, aquest dimecres. Foto: ANA / N. M.

 Gairebé la totalitat dels indicadors econòmics del país evidencien un retrocés de l'economia andorrana l'any 2012, que confirma el cicle baixista més important dels darrers 40 anys. El volum d'assalariats ha disminuït en un 3,4%, el salari mitjà de tots els sectors s'ha reduït, amb una mitjana del -0,6%, les transmissions immobiliàries continuen caient, i el nivell de visitants i les importacions també han caigut. Els recursos gestionats pels bancs, en canvi, han crescut un 13,9% el 2012, segons la síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra de la Banca Privada d'Andorra que s'ha presentat aquest dimecres. L'analista Carles Folch ha comentat que aquest increment dels recursos gestionats pels bancs ve donat, sobretot, per l'augment de la mediació de clients i la revalorització de la majoria de les accions. A més, els dipòsits també han augmentat, possiblement 'pel temor que hi havia a Espanya que hi pogués haver un 'corralito''.

La síntesi d'indicadors socioeconòmics d'Andorra que elabora anualment Banca Privada d'Andorra assenyala, un cop més, que l'economia continua en recessió. Tal com ha explicat l'analista macroeconòmic, Carles Folch, aquest dimecres al matí, encara no es troben símptomes de recuperació de l'economia, i de fet no confia que el 2013 o el 2014 s'hagi de notar una millora. 'Encara no veiem la llum al final d'aquest llarg túnel', ha indicat.

De fet, Folch ha assenyalat que gran part de la situació econòmica d'Andorra és a causa del seu entorn, i per tant, fins que els països veïns no comencin a créixer serà difícil que Andorra ho faci. Per als propers anys, els creixements de gairebé tots els països europeus són negatius, i per això és complicat augurar una sortida positiva per a Andorra.

Un dels indicadors més significatius és la pèrdua d'assalariats que s'ha continuat notant durant el 2012, i per sisè any consecutiu ha caigut considerablement en la majoria de sectors, situant-se amb 1.270 assalariats menys, és a dir, un descens del 3,4% respecte de l'any anterior. La construcció ha estat novament el sector més perjudicat, amb la pèrdua de 600 assalariats al 2012, que se sumen a la davallada constant des del 2006, però el sector del comerç també ha patit una disminució important, amb 350 assalariats menys.

També s'ha constatat una reducció de la població del país en un -2,4%, que ve donada per la disminució de les poblacions estrangeres, ja que la població andorrana és l'única que ha augmentat el 2012. Els espanyols són els que més han disminuït, amb un 8,4% menys de població que el 2011, seguits dels portuguesos i els francesos.

Altres indicadors com el nombre d'estudiants, els inscrits al Servei d'Ocupació, l'IPC, les matriculacions de vehicles, els visitants o les transmissions immobiliàries, entre d'altres, també confirmen el retrocés de l'economia andorrana. A més, el salari mitjà, que ha anat en augment durant els darrers anys, al 2012 s'ha reduït per primera vegada, i s'ha situat en els 2.003 euros.

Tots aquests indicadors negatius contrasten amb els resultats dels recursos gestionats pels bancs, que des del 2008 han anat en augment. El 2012 s'ha arribat a un rècord històric de 35.402 milions d'euros gestionats pels bancs, el que suposa un increment del 13,9% respecte del 2011.

Aquest augment, segons Folch, ve donat principalment per l'increment de la mediació de clients, és a dir, de les inversions que han fet els clients i les accions que s'han revaloritzat. Ha explicat que a banda de l'Íbex35, la majoria d'accions durant el 2012 s'han revaloritzat per sobre d'un 10%, i això ha fet incrementar molt els recursos gestionats pels bancs.

De fet. Folch ha indicat que el 2012 ha estat un bon any per als inversors, i presumiblement el 2013 també ho serà, ja que 'mentre hi hagi intervencions per part dels bancs centrals tindrem tendència positiva als mercats financers i això ens beneficiarà'. En el que va d'any ja s'han notat revaloritzacions importants, concretament en la renda fixa.

A més, però, també durant el 2012 s'han incrementat els dipòsits de clients en un 2,8% respecte de l'any passat. Això, segons Folch és pel temor que hi va haver a Espanya per la possibilitat d'un possible 'corralito'.

Pel que fa als crèdits, en canvi, al 2012 es van mantenir, després d'una progressiva reducció des del 2008. En aquest sentit, Folch ha apuntat que el 2013 'començarà a fluir el crèdit' i això podria contribuir a dinamitzar l'economia.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT