PUBLICITAT

La lluita contra la morositat fa un pas més

  • El Consell General decideix unànimement treballar la llei per evitar els impagaments
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

La proposició de llei de mesures contra la morositat va superar el primer escull parlamentari amb el suport unànime del Consell General. Els tres grups van votar favorablement a la presa en consideració, i ara s'ha obert un termini de 15 dies per a la presentació d'esmenes. El text preveu que les factures s'hagin de pagar en un termini màxim de 60 dies, i de 90 en el cas que les dues parts així ho estableixin. A més, encareix el preu de la demora. El criteri del Govern és favorable a la redacció d'aquesta llei. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va ser l'encarregat de defensar-lo davant els consellers generals. Va assegurar que l'Executiu «comparteix amb els redactors de la proposició la preocupació pels danys que causa la morositat», i acte seguit afirmava que aquesta genera dificultats financeres a les empreses i en conseqüència posa en «risc els llocs de treball». Per Cinca, és «pertinent l'establiment d'un criteri clar», i el termini de 60 dies sembla «en consonància amb la pràctica» de les empreses amb un correcte funcionament. Alhora, però, Cinca va posar de manifest que el de la morositat és un «greu problema» que no només es genera «per la voluntat deliberada, sinó que vegades és per la impossibilitat de fer-ho». I quan és així, «aquestes causes són difícilment solubles».

El conseller demòcrata Carles Ensenyat va ser l'encarregat de defensar la proposició. Es va mostrar convençut que amb l'aprovació de la llei es facilitaria «fer girar la roda del pagament» i alhora «s'alliberaria la Batllia». Ensenyat va posar a l'origen del problema els bancs, que dificulten l'accés al crèdit apujant els tipus d'interès, fent que aquest sigui més car que el legal, que per aquest 2013 se situa al 3%. Entén que per això hi ha empreses que prefereixen no pagar quan toca perquè els surt més barat passar per la Batllia. I es genera «un cercle viciós».

Descol·lapsar la Batllia

Amb la llei, els interessos a pagar en cas de demora doblaran el legal, i aquest encariment, segons el conseller demòcrata, propiciarà que més gent pagui quan toca i a la vegada es deixarà de col·lapsar la Batllia. I va afegir que afavorint que els «morosos voluntaris» paguin, també es reduiran els impagaments per falta de liquiditat.

Des de la banqueta socialdemòcrata, el president del grup, David Rios, va qualificar la morositat de «gota malaia que mina l'economia del país», tot remarcant que són «els petits i els més vulnerables els que la pateixen més». A més, genera un «efecte dominó», doncs un primer que no paga fa que el segon hagi de posposar la seva obligació, i així successivament. Entén que el text legal evitarà «l'abús de les empreses grans» a l'hora de pagar amb importants retards els seus proveïdors. I va lamentar que el criteri del Govern «vagi canviant» en funció de qui presenta la llei. «Esperem que s'aprovi la mesura, que nosaltres ja vam presentar el 2011», va dir. La mesura en qüestió s'incloïa en una llei que combinada amb altres mesures buscava pal·liar els efectes de la crisi. Aleshores el Govern no hi era favorable i els consellers que li donen la majoria s'hi van oposar. Per la seva part, el president del grup mixt, Jaume Bartumeu, va avançar que tenen «la voluntat de millorar i matisar» la proposició de llei mitjançant el treball en comissió. Aquest text és una reivindicació que el teixit empresarial ha reiterat una i altra vegada en nombroses ocasions, sobretot des de l'inici de la crisi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT