PUBLICITAT

Predisposició a fer aportacions a parts iguals per a la jubilació

  • Els funcionaris temen la prejubilació sense dret a pensió
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: ÀLEX LARA

La tercera reunió entre els sindicats de funcionaris i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va tractar sobre la definició del nou model de jubilació. En destaca, segons va explicar el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, la receptivitat del Govern a acceptar fer la mateixa aportació que els treballadors al futur fons per als complements de jubilació, al tomb del 2%. Tot i aquests «bons passos», Torra va reconèixer que encara queden per tractar els temes més conflictius, referents a l'edat de jubilació obligatòria i de prejubilació. En aquest sentit, el portaveu va reiterar el temor dels cossos especials a veure's obligats a jubilar-se sense tenir una pensió.

En la reunió que va tenir lloc dijous passat es va parlar dels complements de jubilació, i en aquest punt Torra considera que hi ha més receptivitat per part del Govern i que «hi ha hagut bons passos», ja que la primera proposta era que els treballadors aportessin el 3% i el Govern l'1%. Els funcionaris van demanar que fos el mateix percentatge, i «el ministre no hi ha posat gaire inconvenient» a que pugui ser un 2% el Govern i un 2% els funcionaris. Tot i així, Torra va indicar que no s'ha tancat cap acord en aquest sentit. «Clar no hi ha res», va sentenciar.

Els temes més conflictius, però, són els referents a l'edat de jubilació i prejubilació, i això es tractarà en futures reunions. Per això Torra va opinar que «el ministre està ensenyant les cartes bones que li deu interessar», que «potser més endavant haurem de jugar i descobrir alguna carta que no ens vol ensenyar». El portaveu dels funcionaris es referia a la percepció que tenen que, per als cossos especials, es prevegi una jubilació obligatòria als 60 anys –i una prejubilació anterior– tenint només el complement i no la pensió. Fins ara, els membres d'aquests cossos es poden jubilar abans dels 60 anys i disposen d'un percentatge de la pensió que cobreix el propi Govern, i pensen que amb la reforma l'Executiu vol deixar de pagar-lo. Però la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) no satisfà la pensió fins que s'arriba als 65 anys d'edat. Per això creuen que es podrien trobar jubilats als 60 anys amb 400 euros mensuals –un funcionari amb un sou de 2.000 euros– de complement però sense pensió.

La reivindicació, en aquest punt, és que es garanteixi una pensió de quantia similar al que es rep ara, que pel cas anteriorment exposat seria de 1.400 euros. «No demanem res que no hi hagi a d'altres països europeus», va manifestar Torra. Segons el portaveu dels funcionaris, mentre ells entenen la prejubilació amb pensió com «un dret» –i així consta en el seu contracte–, el Govern, i en concret el ministre de la Funció Pública, Jordi Cinca, ho entendria com una opció del funcionari. Torra diu que Cinca entén que qui es jubila abans del que pertocaria ho fa «perquè li dóna la gana», mentre que el funcionari veu que hi ha casos en què l'estat físic del treballador, per edat, no li permet continuar amb les seves funcions.

MÉS ENLLÀ / A banda de les edats i condicions de prejubilació i jubilació, en properes reunions també s'haurà de debatre sobre la gestió del fons que s'haurà de crear per fer front sls complements de jubilació.

Finalment, Torra va recordar que encara no s'està negociant i que no es tancarà res fins que no tinguin un esborrany o projecte de Llei, que haurà de comptar amb l'informe de la Comissió Consultiva. D'altra banda, Torra va dubtar si s'arribarà amb la mateixa participació al final de les reunions, ja que tal com va indicar, en la passada ja hi han faltat els dos sindicats de la Policia, el SIPA i el CFPA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT