PUBLICITAT

DA diu que la cotització voluntària es fa pensant en l'atur creixent

  • El grup parlamentari de la majoria defensa que la mesura en cap cas afavoreix el frau
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Montané i Calvó parlen sobre la modificació de la Llei de la CASS, al Consell General, ahir Foto: ANA / M.T.

El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra va explicar ahir que, després del treball en comissió del projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS referent a les reduccions de les cotitzacions dels autònoms, «s'han aprovat totes les esmenes presentades per DA, i també s'ha acceptat –negociant-la amb una de DA sobre el mateix aspecte– l'esmena del PS que demanava que els emprenedors que s'acullin a la reducció de la cotització no deixin de cotitzar a la branca jubilació». La Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient tancava així l'anàlisi de les esmenes del projecte de llei de modificació de la Llei de la CASS que té com a objectiu permetre que els autònoms es puguin acollir a règims reduïts. La llei es podrà votar el proper 23 de maig per tal que sigui publicada al BOPA el proper 30 de juny, que és quan acaba la moratòria de cotització obligatòria dels autònoms. Des de DA es va agrair que l'escissió del PS no hagi retardat el treball i s'hagin pogut complir els terminis.

No obstant això, els consellers demòcrates Xavier Montané i Sílvia Calvó van lamentar que des del Partit Socialdemòcrata hagin criticat la cotització voluntària per a majors de 50 anys que inclou el nou projecte de llei. I van assegurar que aquesta mesura s'ha inclòs tenint en compte l'atur creixent al país i que en cap cas afavoreix el frau. A més, van argumentar que no entenen perquè al 2011 el PS no va oposar-se a la cotització voluntària dels estudiants majors de 25 anys i dels aturats, i van considerar que el nou règim fomenta la utilització del sistema públic, precisament quan des de l'oposició se'ls acusa de fomentar el privat. Montané i Calvó van calcular que uns 800 titulars de comerços, que alhora són assalariats o pensionistes, es podran acollir a la llei i cotitzar només 100 euros, a banda d'un nombre indeterminat d'empreses que facturen menys de 24.000 euros, que podran cotitzar-ne 300, o fins a 200 si facturen menys de 12.000 euros. Montané va reconèixer que aquestes reduccions tenen una repercussió en la pensió que percebran aquests autònoms quan arribin a l'edat de jubilació, però va afegir que es tracta d'una mesura per permetre que aquestes persones puguin fer front a la difícil situació econòmica que pateixen actualment. I va recordar que totes les opcions que permet la llei són voluntàries. Els consellers demòcrates van destacar que de les set esmenes que van presentar, cinc van comptar amb el suport de l'oposició, ja sigui d'un o de tots dos grups, mostrant-se així «satisfets del consens assolit». Així, el text definitiu inclou una disposició transitòria per donar als autònoms un termini de sis mesos, fins al 30 de novembre, per regularitzar la seva situació, i que qualsevol soci assalariat pugui cotitzar voluntàriament, eliminant la limitació de tenir com a mínim un 20% de l'empresa.

També s'ha inclòs que les persones que s'acullin al règim voluntari de cotització per a majors de 50 anys puguin tornar al règim normal si troben feina. En aquest punt, els consellers demòcrates van lamentar que des del PS s'hagués criticat aquest nou règim dient que amb ell es tornava a la situació anterior a la Llei del 2009 on tothom podia entrar i sortir del sistema lliurement. Calvó va assegurar que no entenen les crítiques perquè precisament són les persones que estan més a prop de l'edat de jubilació les que més difícil ho tenen si es queden a l'atur, i que és important donar-los la possibilitat de poder continuar cotitzant perquè puguin percebre una pensió.

Mecanismes antifrau / Montané va afegir que si bé és cert que abans hi podia haver abusos del sistema, «ara aquest debat no s'obre» perquè tothom que té una activitat està obligat a cotitzar, i menys tenint en compte que es preveu un mecanisme antifrau que és «l'obligació de que no es pugui tornar a entrar al sistema fins al cap de dos anys si se n'ha sortit de manera voluntària». El conseller també veu una contradicció en el fet que el PS els acusi d'afavorir el sistema privat, quan amb aquesta mesura el que es vol incentivar és l'ús del sistema públic, va recollir l'ANA.

Finalment, un altre dels canvis que introduïts al text afecta la reducció de la que poden beneficiar-se els emprenedors. DA va presentar una esmena per permetre que els nous empresaris gaudeixin de dotze mesos de cotització reduïda encara que quan entri en vigor la llei ja hagin començat l'activitat. A més, també es va acceptar l'esmena del PS per permetre que aquesta cotització reduïda inclogui la cotització a la branca de jubilació, a banda de la branca general que ja preveia la llei. D'aquesta manera, els declarants voluntaris podran cotitzar 100 euros per cada branca.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT