PUBLICITAT

El PS reivindica mesures urgents i concretes de reactivació

  • Els socialdemòcrates critiquen la «manca de projecte polític i model econòmic» del Govern
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
David Rios i Pere López fan balanç de l'equador de la legislatura, ahir Foto: TONY LARA

El Partit Socialdemòcrata considera que al Govern, i a la formació de Demòcrates per Andorra, li «manca un model econòmic clar per redreçar la crisi». Entenen que l'Executiu ha «abocat els esforços a l'obertura econòmica i a les seves bondats, i s'incideix poc en actuacions a curt termini». Així reclamava el primer secretari dels socialdemòcrates, Pere López, mesures urgents i concretes per a la recuperació.

El context socioeconòmic és preocupant. «Tots els indicadors econòmics van en davallada i la situació econòmica és pitjor que fa dos anys», va recordar López a l'analitzar la primera meitat de la legislatura, i en va citar alguns a tall d'exemple. «2.700 llocs de treball destruïts, el nombre d'aturats s'ha duplicat des de l'inici de la legislatura». I al seu entendre, el Govern està fent ben poca cosa per fer front a aquesta situació. Reconeixen que s'han fet avenços, com l'inici del procés d'obertura econòmica –però que no s'esperen resultats fins al llarg termini– i la signatura del primer conveni per evitar la doble imposició. Però «no ha impulsat una llei especial de recuperació econòmica, ni amb el pressupost s'ha fet èmfasi en partides per a la recuperació i el foment de l'ocupació». I a més, ha comès «alguns errors rellevants amb costos per a les finances públiques», com són l'adjudicació de l'heliport nacional, la contractació de Monitor Group o del Cirque du Soleil i la compra de les accions de Ctrasa (Centre de Tractament de Residus). López va apuntar que els diners gastats en aquestes qüestions estarien més ben empleats fomentant l'ocupació, incentivant els empresaris, i donant suport a projectes energètics o mediambientals, a més d'apostar per les noves tecnologies.

D'aquesta manera, el PS considera insuficient que el Govern hagi reimpulsat els programes de finançament privilegiat per a emprenedors o hagi tirat endavant el programa de treball temporal en benefici de la col·lectivitat. En relació a la primera, López va recordar que és una mesura que va engegar el govern socialdemòcrata i que a l'inici de l'actual legislatura es va «aparcar», i va apuntar que cal fer-ne difusió per tal que es coneguin i «siguin efectius». En relació al foment de l'ocupació, el president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, que també va participar en la roda de premsa per fer balanç de l'equador de la legislatura, va apuntar que són mesures que «no donen resultat», doncs «s'han doblat els aturats». A més, va considerar que cal revisar els criteris d'accés a la prestació per desocupació involuntària i incloure-la dins la futura llei de serveis socials.

D'altra banda, Rios també va apuntar que hi ha mesures anunciades pel Govern que es troben «embarrancades», com són la reforma de la Funció Pública, la reforma fiscal, la reforma de la Caixa Andorrana de Seguretat Social i la reforma de les competències i transferències dels comuns. En aquest sentit, va apuntar que des de la seva formació també es veuen «necessàries», però va recordar que «ni milloraran l'economia ni afavoriran la creació de llocs de treball». En aquest punt, Rios va lamentar que malgrat la majoria és nombrosa –22 consellers, que «no s'havia donat mai» després de la Constitució– «no es veu el desplegament de recursos en activitat parlamentària», i «per ells el més fàcil és rebutjar el debat». Amb aquest últim comentari, el president del grup parlamentari lamentava que poques són les proposicions entrades pel PS al Consell General que hagin prosperat, i en concret feia referència al text que proposava mesures per a la reactivació econòmica. I encara va afegir que es detecta «una tendència creixent a defensar els grans», doncs per exemple no es vol regular els períodes de rebaixes.

Per tot plegat, Rios va acabar assegurant que «la constant improvisació [del Govern i la majoria] dificulta el treball [dels socialdemòcrates]». En aquest sentit, el primer secretari del PS va manifestar que «el Govern no actua i especialment el cap de Govern no està liderant, i fa discursos amb contingut alarmista», i va atribuir a les «divergències internes» de DA el fet que «els compromisos» no tinguin sortida. Així, López va tornar a insistir «cal prendre decisions», i aquestes li pertoca al Govern d'adoptar-les.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT