PUBLICITAT

El PS no aprova l'informe que el despulla dels 417.000 euros

  • Rios diu que si no es retornen es pot crear un perillós precedent
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els consellers del grup mixt, Barcia i Bartumeu. A la dreta, els consellers del grup socialdemòcrata, Rios i Gili. Foto: TONY LARA

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, David Rios, es va manifestar ahir en total desacord amb l'informe del jurista Antoni Bayona sobre els diners que Jaume Bartumeu va retornar al Consell General abans d'abandonar el grup. L'informe conclou que no hi ha motius per tornar els diners al grup socialdemòcrata i Rios va expressar ahir a l'ANA que «estem totalment disconformes» i va afegir que no els sembla bé perquè el mateix informe reconeix que és una praxis habitual no tornar els diners del romanent al Consell General. Per tant, s'hauria d'entendre que el grup socialdemòcrata tampoc tenia per què fer-ho. A més, Rios va assegurar que la intenció del grup era retornar els diners quan els recuperessin, però que el que no els sembla bé és que ho fes Bartumeu dos dies abans d'abandonar el grup, i considera que «això pot crear un perillós precedent» perquè qualsevol conseller que marxi d'un grup pugui fer el mateix.

En quant als diners que Bartumeu va transferir al grup mixt i que ahir va retornar al Consell General, Rios va constatar que era el pactat i va recordar que fins que el grup mixt no retornés aquests diners, el grup socialdemòcrata no transferiria la part que li pertoca segons el que es va acordar a la junta de presidents. Tot i així, la transferència feta al Consell no es correspon amb els diners que va retirar Bartumeu, 132.485 euros, sinó que només n'ha retornat 129.318. Amb la diferència Bartumeu va pagar uns impostos i una revisió comptable del grup. Rios es va mostrar sorprès que Bartumeu encarregués una revisió comptable del grup quan ja no en forma part, i també que continuï pagant factures del grup socialdemòcrata i va anunciar que en la reunió del grup parlamentari del proper dimarts, decidiran com actuar i que quan se'ls retornin els diners valoraran pagar el que pertoca al grup mixt. No obstant això, Rios va insistir en que la prioritat és la feina legislativa i que hauran d'avaluar si val la pena seguir reclamant la diferència o si els exigeix una dedicació que pugui perjudicar la feina al Consell. Les opcions que es debatran dimarts seran si cal presentar un recurs o fins i tot poder portar el cas al Tribunal Constitucional.

Assignacions ajustades / Rios va comentar la intenció del síndic general, Vicenç Mateu, de regular a la baixa les assignacions dels grups i va dir que «s'haurà d'estudiar detingudament què cal fer, perquè rebaixar les assignacions pot suposar també una pèrdua de qualitat de la feina legislativa». El conseller va defensar que «cal mantenir uns recursos adequats perquè la feina sigui el més rigorosa possible». Sobre el fet que el grup socialdemòcrata hagués arribat a acumular fins a 417.000 euros –de fet més, sumant el retorn que va fer ahir Bartumeu– considera que no és una quantitat tan desorbitada si es té en compte que el grup és al Consell des del 2001. I va afegir que «és un debat que no ens fa por afrontar». En canvi, el conseller general del grup mixt, Gerard Barcia va apostar per fer un càlcul fiable del que necessiten els grups i ajustar les assignacions. I va considerar que la resolució de l'informe i la voluntat de sindicatura de no retornar el superàvit de 417.000 euros al grup socialdemòcrata respon a la lògica i al sentit comú, ja que es tracta de diners públics i va insistir en que «el més normal era retornar-los al Consell». En quant als diners que el grup mixt va tornar al Consell perquè siguin retornats als socialdemòcrates, 129.000 euros, va dir que van acatar el que els havia indicat la sindicatura, i que el «que s'ha gastat és per fer front a uns impostos i a la revisió de comptes».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT