PUBLICITAT

El PS creu que les tablets han de ser una «inversió de l'Estat»

  • Miralles destaca que és més important el «contingut» que la marca
LAIA F.MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alumnes amb iPads Foto: EL PERIÒDIC

El curs vinent 289 alumnes de Segona Ensenyança de l'Escola Andorrana hauran de comprar un iPad per assistir a classe, segons estableix el Permsea (Pla Estratègic de Renovació i Millora del Sistema Educatiu). La digitalització de les aules ha estat ben rebuda per l'opinió pública andorrana, ara bé, no ho ha estat tant el fet que el Govern hagi decidit que la inversió l'han de fer les famílies.

Tal i com va recordar ahir la consellera general socialdemòcrata, Rosa Gili,segons l'estudi del CRES fet públic el passat mes de desembre, un 3,5% de la població viu en situació de precarietat. «És un moment en el qual molta gent ho està passant malament, d'entrada representa una inversió molt elevada», i tot i admetre que les finances estatals no passen per un bon moment, Gili va concloure que «si l'Estat volia apostar i fer una bona reforma educativa, també hauria de ser ell qui aportés els mitjans». Es tracta doncs «d'una inversió d'Estat» i haguessin pogut «treure els diners d'un altre lloc».

Els iPads costen 450 euros. Gili va afegir que el Govern ha calculat que necessitaran una subvenció per poder pagar l'aparell uns 50 alumnes, «però potser que n'hi hagi més». A més, els pares que demanin al proveïdor oficial pagar l'iPad a terminis, concretament a 20, acabaran pagant 520 euros. Per a Gili «aquests interessos haurien d'estar subvencionats pel Govern». Finalment, la consellera va dir que la «nostra preocupació és per les famílies».

APPLE / Un dels altres punts que s'han posat en qüestió ha estat la decisió de basar la digitalització en una única marca, Apple. Per a Alfons Miralles, exsecretari d'Estat de Reforma de l'Administració i Promoció de la Societat del Coneixement, aquesta és «una decisió més de màrqueting que d'efectivitat». Segons Miralles els pares haurien de poder escollir quina tablet volen «segons el seu pressupost», ja que si aquesta «s'ha d'utilitzar per llegir llibres i consultar internet, qualsevol serveix». L'exsecretari va defensar la «multimarca» i a més va posar en dubte que els iPads que es comprin els alumnes puguin tenir una durabilitat de quatre anys (un dels arguments d' Educació per justificar l'elecció): «el 4 d'abril del 2010 va sortir al mercat el primer iPad i tres anys després, ja se n'han fet cinc versions diferents».

A més, Miralles va destacar que en la introducció de les TIC a l'aula, «més important que l'eina en sí», l'essencial és «el contingut pedagògic fet i que sigui disponible». En aquest sentit, va destacar que hauria de ser «accessible a través del mòbil, de l'ordinador, del portàtil i de la tablet, sigui de la marca que sigui».

Miralles va defensar la utilització d'un software de codi obert (open source software o OSS), que sempre té comunitats darrere que se'n fan càrrec i que evitaria «tenir un propietari»; el fet de limitar-se a una marca i un programari privat «és fer un pas enrera». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT