PUBLICITAT

Europa no intervindrà en el debat pel percentatge de l'IRPF

  • Cinca agraeix que Altafaj manifesti públicament que la Unió Europea «no ens està obligant a res»
EL PERIÒDIC
LA SEU D?URGELL

Periodic
Foto: ANA/M.T.

El cap adjunt del gabinet del vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Amadeu Altafaj, va assegurar ahir que Andorra, en no formar part de la Unió Europea, no pot comparar-se ni amb Xipre ni amb qualsevol altre estat membre en matèria d'IRPF. També va destacar que la Unió Europea respecta la sobirania de les institucions andorranes i que per tant no intervindrà en el debat sobre el percentatge que ha de tenir el nou impost, ja que estan convençuts que es fixarà tenint en compte els paràmetres en què es desenvolupa l'economia andorrana. Malgrat tot, Altafaj va deixar clar, en el marc de la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell, que la intenció de la Unió Europea és incrementar clarament el diàleg sobre qüestions fiscals amb Andorra, però no va voler fer una previsió de quan serà una realitat l'intercanvi automàtic d'informació fiscal.

El membre del gabinet d'Olli Rehn va explicar a l'ANA que és difícil posar un termini en relació a l'intercanvi automàtic d'informació fiscal que haurà d'adoptar Andorra, ja que els temes fiscals són molt complicats en el si de la UE, però va assegurar que per avançar cap a una unió econòmica i monetària més completa «també hem d'avançar en termes de coordinació fiscal a nivell intern primer, i amb els nostres socis com Andorra després». Altafaj va remarcar que parla de «coordinació fiscal» i no d'harmonització, perquè es volen evitar fenòmens de competència deslleial en el si de la UE.

Segons Altafaj, això no vol dir que no siguin les institucions andorranes sobiranes les primeres que han de definir els paràmetres del seu sistema fiscal, i per tant, va assegurar que tenen un «respecte absolut» a una discussió que primer ha de tenir lloc a nivell intern a Andorra, però sempre tenint en compte l'entorn econòmic europeu. El representant de la CE va indicar que des de la institució europea no hi haurà interferències en els passos que vagi fent Andorra, però sí «l'exigència de diàleg important». A més, considera que això serà positiu per a les dues parts, ja que reforçarà la imatge d'Andorra i esvairà «les ombres que algú ha volgut projectar-hi en termes de transparència del seu sistema financer».

Pel que fa a la futura implantació de l'IRPF i als dubtes de si un tipus del 10% serà homologable tenint en compte el que ha passat a Xipre, Altafaj va assegurar que Andorra no és un país de la Unió Europea i, per tant, no es pot comparar ni amb Xipre ni amb qualsevol altre estat membre, i va reiterar el respecte que hi ha d'haver cap a les institucions sobiranes «en aquest esforç per refundar la fiscalitat del país» i per millorar el finançament públic. Per tant, va dir que no condicionaran aquest debat, «i molt menys en termes de percentatges d'aquest IRPF que s'està discutint, però volem incrementar clarament el diàleg sobre les qüestions fiscals entre la UE i Andorra», per evitar fenòmens de deslocalització, competència deslleial, o manca de transparència, ja que aquests aspectes poden tenir efectes negatius en les economies dels països veïns d'Andorra.

CINCA, SATISFET / El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que va assistir a la tarda a la Trobada, va agrair les manifestacions d'Altafaj. Cinca va indicar que a vegades es confon que la UE expliqui en quin sentit vol que es regeixin les relacions amb els països tercers «amb el fet que ens estiguin obligant a res». Per tot, les declaracions del vicepresident de la CE no li han sorprès, perquè «som conscients de quina és la voluntat de la Unió Europea», però va agrair que fes públiques les intencions de Brussel·les.

A més, va assegurar que Andorra pren les decisions perquè creu que les ha de prendre un cop avaluat el que més li convé, de la mateixa manera que la UE també té la seva sobirania per marcar uns models de relació amb els països tercers. Per tant, Cinca considera que no poden «ser aliens a aquestes voluntats, tot i que també tenim la nostra sobirania i hem de defensar l'interès general d'Andorra».

Un dels motius de la participació de Cinca a la Trobada és poder parlar amb el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, per tractar en quin punt es troben les negociacions per al conveni de no doble imposició. El ministre va recordar que estan en una fase preliminar en què els serveis tècnics dels dos països van tenint contactes i intercanviant informació per veure cap on s'ha d'avançar, i que d'aquí uns mesos s'entrarà en el vessant més polític.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT